De dieetindustrie vertelt ons al jaren dat we ons gewicht kunnen beheersen als we maar voldoende zelfbeheersing hebben, regelmatig aan fitness doen en het juiste dieet volgen. Maar wat als alles eigenlijk afhangt van de bacteriën in je darmen?
Darmflora en overgewicht / obesitas
Er is een studie over een 32-jarige vrouw die een poeptransplantatie onderging vanwege een chronische Clostridium difficile-infectie. In de zestien maanden na de transplantatie kwam ze gigantisch aan; haar gewicht steeg van 61 naar 76, haar BMI steeg van 26 (normaal) naar 33 (obees). Ze had niets veranderd in haar leefstijl: ze at niet anders, was niet extra gestrest en sportte niet minder. Het kwam enkel door de poeptransplantatie.
De darmflora heeft zoveel invloed op voedsel, dat dezelfde voedingsmiddelen bij de ene persoon heel anders kunnen vallen dan bij de andere persoon. Als je twee mensen precies hetzelfde laat eten, dan bepaalt hun darmflora of ze dik of dun worden. Ongelooflijk toch?
Darmflora en diabetes / insulineresistentie
Maar dat is nog niet alles. Onze darmflora regelt bij de stofwisseling niet alleen hoeveel calorieën er worden opgenomen en uitgescheiden. De microben in onze darmen hebben ook veel invloed op ons endocrien systeem, onze hormoonhuishouding, bijvoorbeeld de insulinerespons. Na een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel en reageren de cellen in je alvleesklier door insuline af te geven aan de bloedstroom, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.
Als je aan diabetes type I lijdt, produceer je onvoldoende insuline en daardoor blijft je bloedsuikerspiegel hoog. Diabetes type I is een auto-immuunziekte waarbij het gedeelte van de alvleesklier dat insuline produceert beschadigd wordt. Zoals we al in dit blog zagen, houdt diabetes type I verband met de gezondheid van je darmflora.
Bij diabetes type 2 functioneert de alvleesklier nog wel, maar moet hij overuren draaien om het lichaam van voldoende insuline te voorzien. Dat heeft te maken met insulineresistentie: er moet steeds meer insuline worden aangemaakt om hetzelfde effect te bereiken. Insuline is een groeifactor en door de veranderingen in je darmbacteriemix kunnen er verschillende soorten kanker ontstaan, zoals slokdarm-, dikke darm-, endeldarm-, nier-, borst-, baarmoederwand-, blaas en alvleesklierkanker,
Er is een fascinerend onderzoek gedaan, waarbij volwassen mannen met metabool-syndroom en insulineresistentie een poeptransplantatie kregen van een slanke donor. Daardoor veranderde hun darmflora, werden ze weer gevoeliger voor insuline en daalde hun bloedsuikerspiegel. Dat gunstige effect hield helaas maar een paar weken aan, omdat ze hun dieet niet wijzigden. Hun nieuwe microbioom kon zich niet handhaven.
Diabetes, gewichtstoename en obesitas hangen samen met verminderde diversiteit in de darmflora, met meer ziekteverwekkende bacteriën en meer ontstekingen door bacteriële gifstoffen. Het lijkt er ook op dat onze darmmicroben invloed hebben op de afgifte van de hormonen die onze eetlust en energiebalans bepalen, zoals: leptine, ghreline, GLP-I (glucagon-like peptide-I) en peptide YY.
Stofwisselingsziekten die verband houden met dysbiose
- obesitas
- diabetes type 2
- kransslagadervernauwing
- hyperlipidemie
- chronische nierziekte
- jicht
- niet-alcoholische leververvetting
- alcoholische leververvetting
- acute alcoholische hepatitis
- alcoholische levercirrose
- acute alvleesklierontsteking
- chronische alvleesklierontsteking
Kortom
Hoe diverser de microbengemeenschap in je darmen, hoe gezonder je stofwisseling en hoe groter je insulinegevoeligheid. Dus als we de darmflora goed voeden, groeit het aantal microben dat ons helpt alle voedingsstoffen uit ons voedsel te halen, zonder schadelijke stoffen aan te maken. Zo bereiken we een natuurlijk evenwicht en hoeven we geen calorieën te tellen om toch op gewicht te blijven. Met een gezonde darmflora gaat dit als vanzelf.
Alexandra Paun, Christopher Yau, and Jayne S. Danska, “The Influence of the Microbiome on Type 1 Diabetes,” Journal of Immunology (Baltimore, Md.: 1950) 198, no. 2 (15 2017): 590–95, https://doi.org/10.4049/jimmunol.1601519.
Etan Orgel and Steven D. Mittelman, “The Links between Insulin Resistance, Diabetes, and Cancer,” Current Diabetes Reports 13, no. 2 (April 2013): 213–22, https://doi.org/10.1007/s11892-0120356-6.
Keisuke Kosumi et al., “Dysbiosis of the Gut Microbiota and Colorectal Cancer: The Key Target of Molecular Pathological Epidemiology,” Journal of Laboratory and Precision Medicine 3 (September 2018), https://doi.org/10.21037/ jlpm.2018.09.05.
Amy M. Sheflin, Alyssa K. Whitney, and Tiffany L. Weir, “Cancer-Promoting Effects of Microbial Dysbiosis,” Current Oncology Reports 16, no. 10 (October 2014): 406, https://doi.org/10.1007/ s11912-014-0406-0;
Aadra P. Bhatt, Matthew R. Redinbo, and Scott J. Bultman, “The Role of the Microbiome in Cancer Development and Therapy,” CA: A Cancer Journal for Clinicians 67, no. 4 (08 2017): 326–44, https://doi. org/10.3322/caac.21398.
Ruud S. Kootte et al., “Improvement of Insulin Sensitivity after Lean Donor Feces in Metabolic Syndrome Is Driven by Baseline Intestinal Microbiota Composition,” Cell Metabolism 26, no. 4 (October 3, 2017): 611-619.e6, https://doi.org/10.1016/j. cmet.2017.09.008.
David Zeevi et al., “Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses,” Cell 163, no. 5 (November 19, 2015): 1079–94, https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.11.001.
Patrice D. Cani et al., “Involvement of Gut Microbiota in the Development of Low-Grade Inflammation and Type 2 Diabetes Associated with Obesity,” Gut Microbes 3, no. 4 (August 2012): 27988, https://doi.org/10.4161/gmic.19625.
Justin L. Sonnenburg and Fredrik Bäckhed, “Diet-Microbiota Interactions as Moderators of Human Metabolism,” Nature 535, no. 7610 (07 2016): 56–64, https://doi.org/10.1038/ nature18846.