De maiskorreltest of -proef, is een eenvoudige en niet-invasieve manier om de transittijd van je ontlasting te bepalen. Altijd goed om te weten! Deze proef is bedoeld om er achter te komen of de darmen verstopt zijn. Gedroogde maïs wordt niet verteerd en is goed terug te zien in de ontlasting. Mais uit blik of pot werkt ook prima, zelfs met pijnboompitten of een paar rauwe worteltjes.
Het is goed om te weten hoe lang de maïs er over doet om de darmen te passeren. Je kan regelmatig ontlasting krijgen, maar toch een verstopping hebben. Je kan dit vergelijken met een file in een tunnel. Er komt steeds een auto uit, maar er gaat ook weer een auto in en de file in de tunnel blijft. Zelfs als je dunne ontlasting hebt, kan je obstipatie hebben. Het loopt dan langs de verstopping.
Hier is hoe de maiskorreltest werkt:
- Neem een handvol onverteerde, hele maiskorrels (gedroogd of uit blik) en voeg deze toe aan je maaltijd. Ongeveer twintig korrels is voldoende en je slikt ze in zonder kapot te bijten.
- Houd bij wanneer je de maïs hebt gegeten, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of de lunch.
- Controleer regelmatig je ontlasting om te zien wanneer de maïskorrels verschijnen. Dit kunnen hele korrels zijn, of je kunt ze herkennen aan hun gele kleur. Soms komt vrij snel al een korrel met de ontlasting mee en pas een paar dagen later de rest.
- Noteer de tijd die is verstreken tussen het eten van de maïs en het verschijnen ervan in je ontlasting. Dit geeft een ruwe schatting van de transittijd van je darmen, oftewel hoe lang het duurt voordat voedsel van je mond naar je anus passeert.
Datum en tijdstip eten maïs: …
Datum en tijdstip eerste korrel in de ontlasting: …
Datum en tijdstip meerdere korrels in de ontlasting: …
Bij sommige wc’s schiet de ontlasting snel weg. Je kan dan bijvoorbeeld extra toiletpapier in het toilet leggen of papieren bord/bakje. Kleine kinderen kan je ook op een potje laten poepen. Bepaal even voor jezelf, voordat je met de proef begint, wat het beste gaat werken.
Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een ruwe schatting is en dat de transittijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals voedingsgewoonten, hydratatie, vezelinname, en individuele darmfunctie. Als je consistent een langere transittijd opmerkt, kan het raadzaam zijn om dit met me te bespreken of een andere zorgverlener, om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten.