Wat is histamine?
Histamine is een cruciale chemische stof, die van nature in het lichaam voorkomt en betrokken is bij verschillende belangrijke functies, zoals:
- Reguleren van maagzuurproductie.
- Controle over de doorlaatbaarheid van bloedvaten.
- Nodig voor spiercontractie.
- Regelen van de ontstekingsreactie van de longen op de externe omgeving.
- Essentieel voor een goede hersenfunctie.
Waar komt histamine vandaan?
Bron 1
Wanneer het immuunsysteem wordt geactiveerd door de aanwezigheid van een vreemd eiwit, zoals bij een allergie, wordt histamine als “verdedigingsstof” vrijgegeven. Dit is de natuurlijke reactie van het lichaam op een waargenomen of daadwerkelijke bedreiging.
Bron 2
Histamine wordt ook geproduceerd door micro-organismen in de darm als onderdeel van hun normale metabolische processen. Bacteriën die in de dikke darm leven, scheiden een enzym af dat het eiwit histidine omzet in histamine. Als iemand veel van deze histamine producerende bacteriën in zijn darm heeft en grote hoeveelheden eiwitten eet, kan er een overmaat aan histamine vrijkomen, wat het lichaam kan overweldigen.
Bron 3
De derde bron van histamine komt uit de voedingsmiddelen die we eten, of voedingsmiddelen die de vrijgave van histamine triggeren. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn: vis, schaaldieren, gedroogd vlees (pepperoni, salami, spek, worst), restjes vlees, oude kazen, eiwitten, noten, chocolade, rode wijn, azijnen, augurken, tomaten, aubergine, spinazie, avocado, citrusvruchten, aardbeien, papaja, kefir, zuurkool en bottenbouillon.
Wat is een Histamine-intolerantie?
Histamine-intolerantie is geen echte allergie, maar een reactie die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg specifieke enzymen heeft die nodig zijn om histamine af te breken.
Of histamine nu direct uit voedsel komt of wordt vrijgegeven door het immuunsysteem, als de histamineniveaus de capaciteit van het lichaam om het af te breken overschrijden (de emmer loopt over), ontstaan er symptomen van overtollige histamine. Histamine uit voedsel kan via de darmwand naar verschillende plekken in het lichaam gaan en bijdragen aan ongewenste symptomen zoals warmte, zwelling, roodheid en netelroos.
Symptomen van Histamine-intolerantie
Symptomen van een overmaat aan histamine zijn onder andere:
- Anafylaxie
- Angstaanvallen
- Kortdurende black-outs
- Pijn op de borst
- Verwarring
- Conjunctivitis (geïrriteerde, tranende, rode ogen)
- Eczeem
- Vermoeidheid
- Jeuk aan huid, ogen, oren en neus
- Hoofdpijn
- Maagzuur
- Netelroos
- Indigestie
- Prikkelbaarheid
- Lage bloeddruk
- Menstruatiepijn
- Verstopte neus en loopneus
- Reflux
- Zwelling van gezicht, lippen, mond, keel
- Strakke keel
- Tachycardie (verhoogde hartslag, “hartkloppingen”)
Veel medicijnen dragen ook bij aan een histamine-intolerantie, waaronder aspirine, antibiotica, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), diuretica en antidepressiva, omdat ze allemaal interfereren met een enzym in het lichaam dat helpt bij de afbraak van histamine.
Omdat meerdere factoren bijdragen aan overtollige histamine, en ieders capaciteit om histamine te verwerken varieert, kunnen de symptomen van een histamine-intolerantie van dag tot dag fluctueren.
Hoe Histamine-intolerantie te beheersen
Dieet aanpassen: het vermijden van histaminerijke voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die histamine vrijgeven is cruciaal (zie bovenstaand bron 3). Voorbeelden zijn gefermenteerde producten, gerookt vlees, oude kazen en alcohol. Eet zo vers als mogelijk. Het is beter om maaltijden direct in te vriezen i.p.v. ze in de koelkast te bewaren.
Probiotica en vezelrijk dieet: het verbeteren van de darmgezondheid door het bevorderen van een gezond microbioom kan helpen de productie van histamine door bacteriën te reguleren. Vezelrijk voedsel ondersteunt een gezond microbioom.
Enzym supplementen: het gebruik van DAO-supplementen kan helpen bij de afbraak van histamine in de darm.
Leefstijl: stressbeheersing en een algehele gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan een betere histamine-regulatie.
Conclusie
Histamine-intolerantie kan worden beïnvloed door de gezondheid van het darmmicrobioom. Het optimaliseren van het microbioom door een vezelrijk dieet en gezonde leefstijlkeuzes kan helpen bij het beheersen van histamine-niveaus en het verminderen van symptomen van histamine-intolerantie.