We leven nog lang, gelukkig en gezond
In de Blue Zones gaan centenarians (mensen die ouder worden dan 100) gezond dood. Het zijn geen steden die bijna bezwijken onder de smog, maar plekken waar de lucht nog behoorlijk schoon is. Het zijn ook de plekken waar de mensen nog ‘schoon’ eten, meestal uit eigen tuin. Wat zijn nog meer hun ‘geheimen’ om langer, gelukkiger en gezonder te leven? Volgens het onderzoek van Dan Buettner en zijn team zijn er naast het bovengenoemde en het eetpatroon ook andere gemeenschappelijke kenmerken die de leefstijl en -omgeving van de mensen in de Blue Zones bepalen. Dit zijn:
1. Natuurlijke beweging
De mensen in de Blue Zones bewegen veel, maar niet op een geforceerde manier. Ze doen aan tuinieren, wandelen, fietsen of andere activiteiten die passen bij hun dagelijkse routine.
Regelmatige lichaamsbeweging verlaagt het risico op verschillende chronische aandoeningen die toenemen met de leeftijd. Denk aan hartaandoeningen, hypertensie, diabetes, osteoporose, bepaalde vormen van kanker en cognitieve achteruitgang. Lichaamsbeweging helpt ook om angst en bloeddruk te verlagen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
Het huishouden in Okinawa heeft heel weinig meubels; bewoners eten en zitten ontspannen op de vloermat. Het feit dat oude mensen tientallen keren per dag op en neer gaan van de vloer, bouwt de kracht en het evenwicht van het onderlichaam op, wat helpt tegen gevaarlijk vallen (waar vaak de ellende begint voor veel ouderen).
- Streef naar minimaal 150 minuten matig-zware activiteit gedurende de week. Vijf wandelingen van 30 minuten per week is al een geweldige manier om dit te bereiken.
- Neem minstens twee keer per week wat krachttraining op in je routine, zoals gewichtheffen, yoga, gymnastiek, zwemmen, zwaar tuinieren, tai chi, fietsen, trappen lopen, dansen.
- Zelfs een bewegingspauze van 2 minuten voor squats of push-ups telt!
2. Zorg voor een gezonde BMI
Met andere woorden, een passend gewicht voor de lichaamslengte. Mensen die actief blijven en niet of nauwelijks vlees eten, hebben een lagere bloeddruk, een lager cholesterolgehalte in het bloed en minder hart- en vaatziekten dan zwaardere soortgenoten met een hogere BMI. Lees hier meer over je BMI >
3. Heb een doel en niet met pensioen gaan
De mensen in de Blue Zones hebben een duidelijk doel in hun leven, iets waar ze elke dag voor opstaan en waar ze voldoening uit halen. Dit kan te maken hebben met hun familie, gemeenschap, geloof of hobby.
De inwoners van Okinawa noemen dit “Ikigai” en de inwoners van Nicoya “plan de vida”. Dit geeft ze het idee dat ze bijdragen aan een groter geheel, waardoor ze zich gewenst en nodig voelen. Ze voorkomen depressies door zich te concentreren op het helpen van anderen. Dit doel blijft bestaan, ondanks pensioengerechtigde leeftijd. Het woord pensioen kennen ze niet.
4. Houding / mindset
Ontberingen hebben tot een soort minzame zelfvoldaanheid geleidt. Ze zijn in staat om moeilijke vroege jaren in het verleden te laten, terwijl ze genieten van de eenvoudige geneugten van vandaag. Ze hebben geleerd sympathiek te zijn en jongere mensen tot op hoge leeftijd in hun gezelschap te houden.
5. Stress verminderen
De inwoners van Blue Zones weten hoe ze stress kunnen voorkomen of terugdringen. Dit doen ze door ’s middags een rustmomentje in te lassen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een dutje, regelmatig pauzes, meditatie, bidden of andere ontspanningstechnieken.
6. Geniet van de zonneschijn
Vitamine D, geproduceerd door het lichaam wanneer het regelmatig wordt blootgesteld aan zonlicht, bevordert sterkere botten en een gezonder lichaam. Door elke dag een tijdje buiten door te brengen, kunnen zelfs ouderen het hele jaar door optimale vitamine D-spiegels hebben.
7. Een tuin/balkon met medische planten en kruiden
Bijvoet, gember en kurkuma zijn allemaal hoofdbestanddelen van een Okinawa-tuin en ze hebben allemaal bewezen geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn er natuurlijk nog veel meer! Door deze elke dag te consumeren, kunnen Okinawanen zichzelf beschermen tegen ziekte.
8. Gemeenschap
De mensen in de Blue Zones hebben een sterk gevoel van verbondenheid met hun gemeenschap / gelijkgestemden. Ze zijn actief betrokken bij sociale activiteiten, vrijwilligerswerk of religieuze groepen. Ze hebben ook veel vrienden en familieleden die hen steunen en inspireren. Ze omringen zich met andere gezondheidsbewuste mensen en ze vinden welzijn door hun waarden te delen en elkaars gewoonten te ondersteunen.
9. Geloof
De mensen in de Blue Zones hebben vaak een geloof of spirituele overtuiging die hen zin en richting geeft aan hun leven. Ze nemen deel aan religieuze diensten of rituelen die hen vrede en hoop bieden.
10. Zet familie op de eerste plaats
De mensen in de Blue Zones hechten veel waarde aan hun familie. Ze zorgen voor hun ouders, kinderen en kleinkinderen en wonen vaak dicht bij elkaar. De sterke familiewaarden zorgen ervoor dat er voor elk gezinslid wordt gezorgd. Deze vangnetten bieden financiële en emotionele steun in tijden van nood en zorgt voor zekerheid dat er altijd iemand voor hen klaarstaat. Mensen die in sterke, gezonde gezinnen leven, lijden minder vaak aan depressie en stress.
Ze respecteren ook hun ouderen en leren van hun wijsheid. Grootouders kunnen liefde, kinderopvang, financiële hulp, wijsheid en verwachtingen/motivatie bieden om tradities in stand te houden en kinderen te motiveren om te slagen in hun leven. Dit kan allemaal bijdragen aan gezondere, beter aangepaste en langer levende kinderen.
Tot Slot
Elke keer als ik naar deze wijsheden kijk, denk ik: wat mooi, simpel en effectief! We willen alleen maar meer, groter, sneller, gemakkelijker… Ik probeer zelf ook weer meer naar de basis terug te keren. Ik ben uit de drukke Randstad weggegaan naar het waterrijke Zeeland met mooie vergezichten waar ook nog een beetje familie woont. Die zilte zeelucht brengt fijne herinneringen boven naar m’n jeugd op een zeilboot.
De nieuwe omgeving zorgt voor nieuwe leuke contacten erbij die me inspireren en energie geven. Het zelf brood bakken, kiemen en fermenteren geeft veel voldoening en blije darmen. Een tekening voor een moestuin bij m’n nieuwe huis is in de maak (oplevering oktober 2023). Stapje voor stapje voel ik de wonderlijke natuur weer onderdeel van m’n leven worden en merk ik dat ik me steeds makkelijker kan ontspannen tussen alle drukke bezigheden en grote veranderingen door.
Nu is het niet voor iedereen weggelegd of nodig om te verhuizen naar een andere, geliefde plek, maar kijk eens hoe je meer natuur in je leven kan integreren. Dit kan van meer (eetbare) planten in je tuin/balkon, een moestuin beginnen, een herenboer worden, blote voeten in het gras, pluktuinen bezoeken, meer wandelen in de natuur, tot aan verse, ambachtelijke voeding op je bord die je bij je lokale boerderij- en plattelandswinkels haalt. Magisch! Hier vind je alles: van zelf doen, meedoen tot aan producenten en leveranciers van duurzaam, puur en eerlijk voedsel. Veel plezier!