Suikerziekte, een toenemend probleem
Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben te maken met deze slopende ziekte en iedere week komen er meer dan 1200 slachtoffers bij. Talloze mensen proberen tevergeefs met behulp van dierlijke producten en het weglaten van fruit (koolhydraatvrij en -arm, keto) hun bloedsuikerspiegels en insulineniveaus stabiel te houden, zonder dat er duidelijk wetenschappelijk bewijs is voor deze theorieën.
Er is inmiddels al veel onderzoek in de richting van het schadelijke effect van veel vet- en eiwitrijke producten op onze bloedvaten, nieren, lever, darmen en hart.
De naam suikerziekte voor Diabetes type II is vrij kort door de bocht. Diabetes type II is een complexe aandoening waarbij vet-, eiwit- en suikerstofwisseling allemaal een rol spelen. Er is een holistische benadering nodig, die verder gaat dan alleen het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Deze aanpak biedt een bredere kijk op de ziekte en opent de deur naar meer uitgebreide behandelingsstrategieën.
Net zoals bij bijvoorbeeld reuma en hart- en vaatziekten is (voornamelijk) plantaardig eten in combinatie met leefstijlinterventies de allerbeste aanpak.
Bronnen
- Rachek LI. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance
- Bril, F., & Cusi, K. (2017). Nonalcoholic fatty liver disease: The new complication of type 2 diabetes mellitus. Endocrinology and Metabolism Clinics, 46(4), 765-781.
- Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, et al. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006;29(8):1777–83.
- Newgard, C. B. (2012). Interplay between lipids and branched-chain amino acids in development of insulin resistance. Cell Metabolism, 15(5), 606-614.
- Wang L, Folsom AR, Zheng ZJ, Pankow JS, Eckfeldt JH. Plasma fatty acid composition and incidence of diabetes in middle-aged adults: the Atherosclerosis Risk in Communi- ties (ARIC) Study. Am J Clin Nutr. 2003;78(1):91–8.
- Samuel, V. T., & Shulman, G. I. (2016). The pathogenesis of insulin resistance: integrating signaling pathways and substrate flux. Journal of Clinical Investigation, 126(1), 12-22.
- Donath, M. Y., & Shoelson, S. E. (2011). Type 2 diabetes as an inflammatory disease. Nature Reviews Immunology, 11(2), 98-107.
- Maedler K, Oberholzer J, Bucher P, Spinas GA, Donath MY. Monounsaturated fatty acids prevent the deleterious effects of palmitate and high glucose on human pancreatic beta-cell turnover and function. Diabetes. 2003;52(3):726–33.
- Xiao C, Giacca A, Carpentier A, Lewis GF. Differential effects of monounsaturated, polyunsaturated and saturated fat ingestion on glucose-stimulated insulin secretion, sensitivity and clearance in overweight and obese, non-diabetic humans. Diabetologia. 2006;49(6):1371–9.
- Boek de Eiwitleugen – Janneke van der Meulen, pagina 65 – 71
- Boek Mastering Diabetes – Cyrus Khambatta, PHD en Robby Barbaro, MPH