Suikerziekte, een toenemend probleem
Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben te maken met deze slopende ziekte en iedere week komen er meer dan 1200 slachtoffers bij. Talloze mensen proberen tevergeefs met behulp van dierlijke producten en het weglaten van fruit (koolhydraatvrij en -arm, keto) hun bloedsuikerspiegels en insulineniveaus stabiel te houden, zonder dat er duidelijk wetenschappelijk bewijs is voor deze theorieën.
Er is inmiddels al veel onderzoek in de richting van het schadelijke effect van veel vet- en eiwitrijke producten op onze bloedvaten, nieren, lever, darmen en hart.
De naam suikerziekte voor Diabetes type II is vrij kort door de bocht. Diabetes type II is een complexe aandoening waarbij vet-, eiwit- en suikerstofwisseling allemaal een rol spelen. Er is een holistische benadering nodig, die verder gaat dan alleen het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Deze aanpak biedt een bredere kijk op de ziekte en opent de deur naar meer uitgebreide behandelingsstrategieën.
Net zoals bij bijvoorbeeld reuma en hart- en vaatziekten is (voornamelijk) plantaardig eten in combinatie met leefstijlinterventies de allerbeste aanpak.
Diabetes Type 2: Een Complexe Metabole Aandoening
- Vetmetabolisme: Vetopslag, met name rond de organen (visceraal vet), is een cruciale factor in de ontwikkeling van insulineresistentie. Overtollig vet kan ontstekingsprocessen in het lichaam aanwakkeren, wat bijdraagt aan insulineresistentie en daarmee aan de ontwikkeling van diabetes type 2.
Ook kan vet rondom je cellen de werking van insuline verminderen, waardoor suiker in het bloed de cellen niet in kan.
Teveel vet in je eten (meer dan ca. 10%) is eveneens een stoorzender. Palmitaat, het type vet in vis, vlees, zuivel en eieren is veel schadelijker dan het vet in noten en avocado’s. - Eiwitmetabolisme: De rol van vertakte-keten aminozuren (BCAA’s) en andere eiwitcomponenten in de ontwikkeling van insulineresistentie moeten niet onderschat worden. Hoge niveaus van deze aminozuren kunnen bijdragen aan een verminderde insulinegevoeligheid.
- Glucosebeheer: Opvallend genoeg is het niet de hoeveelheid koolhydraten of suikers die de grootte van de insulinereactie bepaalt. Meerdere onderzoeken laten zien dat het toevoegen van vet en/of eiwitten aan een koolhydraatrijke maaltijd insulinereacties uitlokken die niet in verhouding staan tot de hoeveelheid koolhydraten of suikers in het product. Een portie biefstuk, kip, zalmmoot, gestoomde witvis of eieren laten minstens twee keer zo grote insulinereactie zien, dan bijvoorbeeld 279 gram banaan, 435 gram appel, 625 gram sinaasappel of een kom havermout.
Dit is nog steeds geen reden om geraffineerde suikers in onnatuurlijke producten te gaan eten, maar er is dus ook geen enkele reden om fruit of andere complexe koolhydraten te schrappen. Het verminderen van suikerinname is belangrijk, maar het optimaliseren van vet- en eiwitmetabolisme is net zo cruciaal. - Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor het verbeteren van insulinegevoeligheid / suikerstofwisseling en het beheren van lichaamsgewicht, wat beide bijdragen aan een betere glucosecontrole. Een rondje lopen, nuchter, voor je ontbijt of even 10 minuten na een maaltijd, doet al wonderen!
- Stresshormonen: Let ook op de rol van stresshormonen, zoals cortisol in het verstoren van de insulinegevoeligheid en het bevorderen van vetopslag, met name rond de buik. Chronische stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes door de metabole balans verder te verstoren.
Wil je meer informatie over een mogelijk behandelplan, aarzel niet en neem contact op!
Bronnen
- Rachek LI. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance
- Bril, F., & Cusi, K. (2017). Nonalcoholic fatty liver disease: The new complication of type 2 diabetes mellitus. Endocrinology and Metabolism Clinics, 46(4), 765-781.
- Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, et al. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006;29(8):1777–83.
- Newgard, C. B. (2012). Interplay between lipids and branched-chain amino acids in development of insulin resistance. Cell Metabolism, 15(5), 606-614.
- Wang L, Folsom AR, Zheng ZJ, Pankow JS, Eckfeldt JH. Plasma fatty acid composition and incidence of diabetes in middle-aged adults: the Atherosclerosis Risk in Communi- ties (ARIC) Study. Am J Clin Nutr. 2003;78(1):91–8.
- Samuel, V. T., & Shulman, G. I. (2016). The pathogenesis of insulin resistance: integrating signaling pathways and substrate flux. Journal of Clinical Investigation, 126(1), 12-22.
- Donath, M. Y., & Shoelson, S. E. (2011). Type 2 diabetes as an inflammatory disease. Nature Reviews Immunology, 11(2), 98-107.
- Maedler K, Oberholzer J, Bucher P, Spinas GA, Donath MY. Monounsaturated fatty acids prevent the deleterious effects of palmitate and high glucose on human pancreatic beta-cell turnover and function. Diabetes. 2003;52(3):726–33.
- Xiao C, Giacca A, Carpentier A, Lewis GF. Differential effects of monounsaturated, polyunsaturated and saturated fat ingestion on glucose-stimulated insulin secretion, sensitivity and clearance in overweight and obese, non-diabetic humans. Diabetologia. 2006;49(6):1371–9.
- Boek de Eiwitleugen – Janneke van der Meulen, pagina 65 – 71
- Boek Mastering Diabetes – Cyrus Khambatta, PHD en Robby Barbaro, MPH