De laatste tijd ben ik me steeds meer aan het verdiepen in ons bottenstelsel en hoe meer ik over botten leer, hoe interessanter ze worden! Wat mij onder andere fascineert, is de hormoon-feedback cirkel tussen botten en de rest van ons lichaam. We weten dat naarmate we ouder worden, we zwakkere botten kunnen krijgen (verlies botmassa). Dit wordt met name veroorzaakt door een ongezonde leefstijl (teveel zitten, roken, alchohol), verlies spiermassa, gebrek aan bepaalde vitaminen, mineralen of een gebrek aan hormonen, vooral tijdens de menopauze. Maar het lijkt erop dat het omgekeerde ook waar is: gebrek aan botdichtheid veroorzaakt veroudering, stofwisselingsstoornissen, diabetes en hormoonproblemen. Het werk van Gerard Karsenty zal je verbazen.
Osteocalcine voor regulatie van metabolisme
Uit het onderzoek bleek dat het skelet osteocalcine afgeeft, dat door de bloedbaan reist om de functies en werking van de alvleesklier, de hersenen, spieren en andere organen te beïnvloeden.
Sindsdien heeft een reeks onderzoeken aangetoond dat osteocalcine helpt bij het reguleren van het metabolisme door het verhoogde vermogen van cellen om glucose op te nemen, het geheugen verbetert en dieren helpt om sneller te rennen met een groter uithoudingsvermogen. Volgens Karsenty zal een grotere botdichtheid leiden tot een hogere productie van Osteocalcine en dat is een zeer interessant uitgangspunt.
Osteocalcine is noodzakelijk om te reageren op gevaar
“Als je denkt dat bot iets is dat is ontwikkeld om het organisme tegen gevaar te beschermen – de schedel beschermt de hersenen tegen trauma, laat het skelet gewervelde dieren ontsnappen aan roofdieren en zelfs de botten in het oor waarschuwen ons voor naderend gevaar – dan beginnen de hormonale functies van osteocalcine pas echt zin te krijgen, “zegt Karsenty.
Karsenty had als veronderstelling: als bot evolueerde als een middel om aan gevaar te ontsnappen, dan zal het skelet ook betrokken zijn bij de acute stressrespons, die binnen enkele minuten wordt geactiveerd in aanwezigheid van gevaar.
In de nieuwe studie presenteerde de onderzoekers urine van een roofdier en andere stressoren aan muizen en zochten naar veranderingen in de bloedbaan. Binnen 2 tot 3 minuten zagen ze de osteocalcine niveaus stijgen, steeg de hartslag, lichaamstemperatuur en bloedglucosewaarden naarmate de vecht- of vluchtreactie begon. Op dezelfde manier ontdekten de onderzoekers dat osteocalcine ook bij mensen stijgt als ze worden blootgesteld aan de stress van spreken in het openbaar of worden onderworpen aan een kruisverhoor.
Osteocalcine is één van de belangrijkste hormonen die door bot worden geproduceerd. Er is helaas nog discussie over de mogelijkheid en haalbaarheid om osteocalcine van buitenaf aan te vullen.
Dit recente artikel “Ligt de sleutel tot veroudering in onze botten?” gepubliceerd in The Guardian is ook het lezen waard, omdat het verwijst naar onderzoek dat een deel van bovenstaande eerdere ideeën bevestigt: botten zijn veel meer dan alleen onderdelen van ons bewegingsapparaat en van ons skelet dat bescherming, mineraalopslag, stevigheid en vorm biedt. Ze zijn hormonaal interactief en generatief in twee richtingen.
Nieuw onderzoeksveld voor botten
“Het idee dat bot slechts een eenvoudig orgaan is dat van al het andere is gescheiden als een gemineraliseerd weefsel, en dat niet communiceert – dat is veranderd”, zegt Thomas Clemens, hoogleraar orthopedische chirurgie aan het Johns Hopkins Center for Musculoskeletal Research. “Ze hebben het idee ingebracht dat bot betrokken is bij de communicatie met andere weefsels in het lichaam die voorheen niet echt begrepen of onderzocht werden.”
Wetenschappers hebben sindsdien de resultaten gerepliceerd en zelfs nieuwe hormonen ontdekt die ook door botten worden geproduceerd. Het heeft een volledig nieuw veld geopend in botonderzoek. ”
Botdichtheid behouden met osteogene druk
Wat voor ons nu wel bekend en haalbaar is, is dat een gezonde leefstijl met de juiste voeding en lichaamsbeweging helpt bij het behouden van botmassa. Vooral stress-adaptieve oefeningen die een zware belasting op het skelet uitoefenen, zoals bij gymnasten en gewichtheffers. Het nadeel hierbij is dat deze vorm van belasting vaak tot blessures leidt in de gewrichten en is niet voor iedereen mentaal of fysiek haalbaar.
Uitvinding – Biohack: OsteoStrong voor botgroei
Het is niet voor niets dat mijn interesse in botten en skeletspieren is toegenomen de laatste tijd. Na een seminar van Tony Robbins, “UPW – Unleash the Power Within” kwam ik OsteoStrong tegen. Dit is een franchise formule die nu vanuit Amerika naar Europa wordt uitgerold. Deze OsteoStrong-machines belasten het skelet op een slimme manier met een korte, intense osteogene druk die botgroei stimuleert. Slechts 10 minuten per week, zweetvrij, pijnloos en zonder je vermoeid te voelen.
Dit is echt veelbelovend voor iedereen die ‘kwakkelt’ met skeletspiersterkte. Een aantal dat steeds groter wordt door de vergrijzing. Naarmate we ouder worden gaan we kracht veelal met letsel associëren en daarom wordt dit vaak vermeden. Maar met gewone lichaamsbeweging slaagt men er vaak niet in om botten en bijbehorende spieren gezond en sterk te houden. In combinatie met het verliezen van spiermassa is dit een neerwaartse spiraal…
Ook bij osteoporose, diabetes type II, valpreventie, verbetering van de houding, verminderde energie en bij herstel van blessures zijn deze OsteoStrong apparaten een uitkomst. Ben je benieuwd? Kijk dan gauw verder op OsteoStrong.me.