Geen producten in de winkelwagen.

Ontspanning & Stresshantering

ONTSPANNING

“Het vermogen om te pauzeren en niet te reageren op de eerste impuls is een waardevolle vaardigheid die ons helpt om stress te hanteren.”

~ Rollo May ~

Diepgaande ontspanning, het zenuwsysteem ontladen, is ontzettend belangrijk in deze tijd met een overload aan prikkels en stressoren. Willen we ons beter kunnen ontspannen om stressbestendiger te worden, dan is het handig om te begrijpen waar de stress vandaan komt. Deze factoren aanpakken is een eerste, logische stap.

Chronische stress is de grootste oorzaak van Westerse welvaartsziektes (oorzaak achter de oorzaak is hier chronische ontsteking); kortdurende stress maakt je sterker. Het kan worden opgedeeld in drie hoofdcategorieën: fysieke, emotionele en biochemische stress. Elk van deze vormen heeft unieke oorzaken en effecten op het lichaam, maar ze kunnen ook overlappen en elkaar beïnvloeden. Hier is een overzicht van elk type stress:

Fysieke Stress

Fysieke stress wordt veroorzaakt door externe fysieke factoren of inspanningen die een belasting vormen voor het lichaam.

Oorzaken:

 • Trauma: verwondingen zoals botbreuken, verstuikingen, snijwonden.
 • Overbelasting: intensieve fysieke activiteiten zonder voldoende rust, zoals overtraining bij sporters.
 • Slechte houding: langdurig zitten, staan of liggen in een oncomfortabele houding.
 • Chronische ziekte: langdurige fysieke aandoeningen zoals reumatoïde artritis, chronische pijnsyndromen.
 • Gebrek aan slaap: slaaptekort verzwakt het lichaam en verhoogt fysieke stress.

Effecten kunnen bijvoorbeeld zijn: verhoogde spierspanning, vermoeidheid en uitputting, verminderde fysieke prestaties en verhoogde kans op letsel.

Je kan dit type stress verminderen door bijvoorbeeld: regelmatige lichaamsbeweging, ergonomische aanpassingen en voldoende rust.

Emotionele Stress

Emotionele stress wordt veroorzaakt door psychologische of sociale factoren die een emotionele belasting vormen.

Oorzaken:

 • Relatieproblemen: conflicten of spanningen in persoonlijke of professionele relaties.
 • Werkdruk: hoge eisen, deadlines, of werkgerelateerde zorgen.
 • Financiële Zorgen: problemen zoals schulden, inkomensverlies.
 • Traumatische Gebeurtenissen: zoals het verlies van een dierbare, scheiding, of ernstige ziekte.
 • Angst en Depressie: psychische aandoeningen die de emotionele belasting verhogen.
 • Onze perceptie van werkdruk en urgentie: we hebben een keuze in welk tempo we willen leven, maar dat vergeten we vaak.
 • Ons zorgen maken over wat anderen van ons denken: hiermee oefenen we een enorme druk uit op onszelf om gezien te worden of op een bepaalde manier te presteren.

Effecten kunnen bijvoorbeeld zijn: verhoogde angst en prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en slaapproblemen. Ook gedragsveranderingen zoals overeten of sociale terugtrekking en we rennen ons kapot om alles voor iedereen te zijn of om hogerop te komen.

Je kan dit type stress verminderen door bijvoorbeeld: therapie, mindfulness, sociale steun en stressmanagementtechnieken.

Biochemische Stress

Biochemische stress ontstaat door interne chemische veranderingen in het lichaam die de fysiologische balans verstoren.

Oorzaken:

 • Voeding: slechte eetgewoonten, voedselintoleranties of tekorten aan essentiële voedingsstoffen.
 • Giftige Stoffen: blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen, chemicaliën of zware metalen.
 • Hormonale Onevenwichtigheden: problemen zoals schildklierproblemen, hormonale schommelingen tijdens menstruatie, zwangerschap of menopauze.
 • Chronische Ontsteking: door auto-immuunziekten of andere chronische aandoeningen.
 • Medicatie: bepaalde medicijnen die bijwerkingen veroorzaken of de balans van lichaamschemicaliën verstoren.

Effecten kunnen bijvoorbeeld zijn: verstoring van metabolische processen, problemen met de spijsvertering, zoals een opgeblazen gevoel of darmproblemen. Ook vermoeidheid en verminderde energie en hormonale disbalans en symptomen zoals stemmingswisselingen.

Je kan dit type stress verminderen door bijvoorbeeld: een gebalanceerd dieet, detoxificatie en hormonale ondersteuning.

Samenspel tussen de Stressvormen

Stress in één van deze vormen kan vaak leiden tot stress in de andere gebieden. Bijvoorbeeld:

 • Fysieke stress door chronische pijn kan leiden tot emotionele stress door frustratie en verdriet, wat vervolgens biochemische stress kan veroorzaken door verhoogde cortisolspiegels.
 • Emotionele stress door werkdruk kan leiden tot fysieke stress door spanningshoofdpijn of spierpijn, en biochemische stress door veranderingen in eetgewoonten en slaap.

“Het lichaam kan zichzelf niet herstellen als het zich in een constante staat van ‘vechten of vluchten’ bevindt.”

De paradox van rust

Prestatie, of in dit geval gezondheid, is slechts zo goed als ons vermogen om te herstellen. Kijk naar Olympische atleten: zij nemen herstel net zo serieus als hun training.

Stress zonder voldoende rust en herstel leidt tot regressie. Overtraining of niet herstellen is één van de meest voorkomende oorzaken van stressoverbelasting, wat resulteert in gewichtstoename en slechte gezondheid. Wanneer rust en herstel geen prioriteit zijn, kan dit leiden tot een geblesseerd en overbelast lichaam, wat beide een “gezonde levensstijl” en/of gewichtsverlies bijna onmogelijk maakt.

Wetenschap bewijst dat te veel beweging of stress vaak leidt tot chronisch hoge cortisolniveaus. Cortisol geeft het lichaam het signaal om vet op te slaan en laat het lichaam in een katabole staat achter (een staat die constant afbreekt).

Chronische stress is een epidemie en het grootste deel van de bevolking brengt de wakkere uren door in een sympathische staat (vechten of vluchten).

“Rust is geen luxe; het is een noodzaak voor ons welzijn en ons vermogen om te functioneren.”

“Je kunt niet altijd de windrichting bepalen, maar je kunt wel de zeilen aanpassen.”

Gereedschap voor Ontspanning, Rust & Herstel

Intermittent Fasting

Vasten is een van de snelste en meest effectieve manieren om ontstekingen te verminderen, herstel te verbeteren en het lichaam te genezen. Wanneer we een tijdje stoppen met eten, kan de energie die normaal gesproken wordt gebruikt voor de spijsvertering, worden gebruikt voor celherstel. Dit herstelproces wordt ‘autofagie’ genoemd, wat ‘zelf-eten’ betekent. Autofagie is de methode waarmee het lichaam zich ontdoet van beschadigde en zieke cellen, pre-kankercellen, ontstekingscytokinen en toxines, waardoor het lichaam nieuwe, gezondere cellen kan regenereren. In sommige gevallen kan vasten geen goed idee zijn. In m’n programma’s besteed ik daar meer aandacht aan.

Diep Ademhalen

Ademhalen verlaagt effectief cortisol, vertraagt ​​hersengolven, verlaagt de bloeddruk en geeft het lichaam het signaal om over te gaan op een parasympatische ‘rust- en herstel’-modus.

Kwalitatieve Slaap

Kwalitatieve slaap speelt een cruciale rol in ons herstelvermogen. Tijdens diepe slaap gaat het lichaam in de ontgiftings- en herstelmodus. Diepe slaap is 100 procent noodzakelijk voor een optimale gezondheid. De droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.

Niet of nauwelijks tussendoor wakker worden, na een toiletbezoek weer snel kunnen inslapen, zo’n 4 tot 5 uur diepe slaap en REM-slaap hebben is essentieel voor een goede nachtrust. Slechte slaap leidt tot hunkering, gewichtstoename, een verzwakt immuunsysteem, slechte hersenfunctie en geheugenproblemen.

Kortom: je kunt boerenkool eten, sporten en groene sappen drinken, maar als je niet goed slaapt, herstelt je lichaam zichzelf niet en staat het onder enorme stress. Slaap is zonder twijfel een van de krachtigste helende hulpmiddelen.

Elektromagnetische Velden (EMF)

Elektromagnetische velden (EMF) zijn een belangrijk onderzoeksgebied, gezien het enorm toegenomen gebruik in de moderne wereld van technologie, zoals: mobiele telefoons, Wi-Fi en andere elektronische apparaten. EMF is één van de meest onderschatte en over het hoofd geziene aspect bij het verbeteren van iemands gezondheid. Langdurige EMF-blootstelling verhoogt ontstekingen, brengt cellulaire communicatie in gevaar, verandert genexpressie (beschadigt DNA) en belemmert veel andere essentiële biologische functies in het lichaam. Vermindering van EMF-blootstelling heeft een positief effect op onze hersenen, lichaam en zenuwstelsel.

Voor degenen die hun blootstelling aan EMF’s willen minimaliseren, worden vaak de volgende voorzorgsmaatregelen aanbevolen:

 • Gebruik handsfree apparaten of de luidsprekerfunctie van mobiele telefoons om direct contact met het hoofd te minimaliseren.
 • Beperk de tijd doorgebracht op draadloze apparaten en gebruik bedrade alternatieven wanneer mogelijk.
 • Plaats Wi-Fi-routers op een afstand van slaapruimtes en overweeg om ze ’s nachts uit te schakelen .

Ongoing onderzoek is essentieel om de mogelijke gezondheidsrisico’s van langdurige blootstelling aan lage niveaus van EMF’s beter te begrijpen.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist