Geen producten in de winkelwagen.
“Als elke vorm van ziekte in de darmen begint, zoals Hippocrates al zei, dan begint elke vorm van gezondheid daar ook.”
Stel je voor dat je lichaam een enorm complex ecosysteem is, waarin elke cel, elk orgaan en elke functie met elkaar verbonden is. In het hart van dit ecosysteem ligt een wereld die je misschien niet dagelijks opmerkt, maar die een cruciale rol speelt in je algehele gezondheid: je darmen.
~ Dr. Josh Axe ~
Naar schatting hebben ongeveer 10-20% van de Nederlanders regelmatig last van spijsverteringsproblemen zoals obstipatie, diarree, brandend maagzuur, een opgezet gevoel en winderigheid. Pijn, ongemak en dieetbeperkingen kunnen het dagelijks functioneren en welzijn aanzienlijk beïnvloeden.
Echter zijn onze darmen veel meer dan een verteringskanaal. Ze vormen een uitgestrekt microbioom, een gemeenschap van miljarden bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die samenwerken om ons gezond te houden. Dit microbioom beïnvloedt niet alleen onze spijsvertering, maar ook ons immuunsysteem, onze hersenfunctie en zelfs onze stemming.
De laatste jaren is er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de invloed van het darmmicrobioom op de hele gezondheid. Rechts zie je een overzicht van de verschillende darm-assen en de daarbij behorende aandoeningen.
~ Dr. M. Hyman / Dr. F. Lipman ~
Door je te richten op het herstellen en optimaliseren van je darmgezondheid, kun je een stevige basis leggen voor het bevorderen van je algehele welzijn en het oplossen van uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals: vermoeidheid, allergieën, auto-immuunziekten, mentale gezondheidsproblemen en zelfs chronische ontstekingen.
Bijna in alle gevallen zien we een verstoord evenwicht (dysbiose), maar de mate van symptomen of klachten die je dan kan ervaren hangt weer o.a. af van de diversiteit van je microbioom. En laten dit nou net twee factoren zijn waar we heel goed aan kunnen werken!
De darmflora is de motor die de gezondheid van ons lichaam aandrijft, maar het probleem is dat onze hedendaagse voeding die motor niet de juiste brandstof levert. We zijn overvoed en tegelijkertijd ondervoed. We eten te weinig vezels, ons levenselixer! Er ligt een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs voor het gezondheidsbevorderende effect van een grote diversiteit aan plantaardige voedingsstoffen op je darmmicroben. Denk dus aan prebiotica, maar ook probiotica (gefermenteerd voedsel), goede hydratatie en het vermijden van sterk/ultra bewerkte voeding.
Om je darmbiota te ondersteunen, gebruiken we vaak levende bacteriën (probiotica). De meeste probiotica hebben een tijdelijke werking, maar kunnen wel je microbioom een zet de goede richting opgeven. Een meer duurzame interventie om je darmmicroben te ondersteunen is tegelijkertijd het toevoegen van onverteerbare vezels (prebiotica). Daarmee geven we de darm voeding om zelf in balans te blijven. Deze vezels worden niet verteerd door het maag-darmkanaal, maar worden gefermenteerd door diverse soorten bacteriën en gisten. Als resultaat van dit fermentatieproces produceren de microben verschillende stoffen (postbiotica), waaronder vitaminen en korte-keten vetzuren die een wonderbaarlijke bijdrage leveren aan onze gezondheid.
Benieuwd hoe je specifiek met voeding je darmmicrobioom kan moduleren om de balans te herstellen? Het DarmFit Plan is dan voor jou een goede keuze.
We kennen stress als fysieke, emotionele en biochemische stress, resulterend in een bizar lange lijst met stressoren, gevormd door onze moderne maatschappij. Chronische stress kan via het autonome zenuwstelsel en hormoonstelsel (HPA-as), de darmgezondheid negatief beïnvloeden en daarom richten we ons ook op allerlei ontspanningstechnieken die bij jou passen. Er zijn talloze mogelijkheden, zoals meditatie, yoga, Tai Chi, ademtechnieken, progressieve spierontspanning etc. Op zoek naar wat voor jou werkt! Vooral directe ‘skin-to-skin’ contact met de natuur (van grond tot dieren), elke dag buiten matig-intensief bewegen en optimale slaap(routine) zijn belangrijke onderdelen voor de darmen.
Hiermee vergroot je jouw stressbestendigheid, maar het op zoek gaan naar waar jouw stress vandaan komt (bewustwording) is minstens zo belangrijk. Soms is dat helemaal niet zo eenvoudig, zie verder het hoofdelement mindset (95% onderbewustzijn!) en hoofdelement stress.
Misschien heb je last van spijsverteringsproblemen, net als talloze anderen in de westerse wereld: maagzuur, buikpijn, een opgezet gevoel en winderigheid, diarree of verstopping. Een goede spijsvertering staat of valt met wat je eet.
Helaas zijn er heel wat zogenaamde experts die ronduit foute informatie geven. In plaats van adviezen op basis van modieuze trends en pseudowetenschap, bied ik je met mijn programma DarmFit Plan een wetenschappelijk onderbouwde benadering waar je darmen pas echt van herstellen, omdat dit de enige methode is waarbij je je darmflora weer in balans brengt.