Shopping Cart

Close

Geen producten in de winkelwagen.

Filter

close
Pijler voeding-suppletie

Voeding

“Een gevarieerd, onbewerkt, vezelrijk, voornamelijk plantaardig eetpatroon is het beste voor al je darmbewoners en dus ook voor jou als mens”

Eten zoals Moeder Natuur

Paleo. Vegan. Keto. Koolhydraatarm of -vrij. Rauwe voeding. Noem maar op, ik heb ze allemaal bestudeerd en geprobeerd.
Elke eetmethode heeft zijn plaats en ik heb van elke methode iets waardevols geleerd. Ik heb vastgehouden aan wat ik fijn vond en losgelaten wat niet bij me paste. Zo ben ik hier gekomen: eten zoals de natuur het voornamelijk bedoeld heeft. Ik ben gestopt met het tellen van calorieën en ben begonnen met het letten op voedingsstoffen. Het resultaat was transformerend!

Wat?? Eten zoals de natuur het voornamelijk bedoeld heeft?

Ja, eigenlijk vrij normaal, maar niet als je het vergelijkt met hoe de gemiddelde Nederlander eet. Alles wat in de supermarkt ligt wordt genormaliseerd als voeding. Terwijl ergens tussen de 20%-30% nog maar echt eten genoemd mag worden. Ik ga voor 95% echte, pure voedingsmiddelen in hun natuurlijke vorm en vermijd dus alles wat bewerkt is, op een paar % na. Op een verjaardag of avondje uit ga ik gewoon mee wat op tafel staat. Het liefst koop ik ook alles biologisch, maar dat lukt voor ongeveer 75%.

Wat ik het leukste vind aan deze manier van eten is dat gezond eten gemakkelijk wordt en niet hele voedselgroepen uitsluit. Natuurlijk eten betekent het eten van voedingsmiddelen die de tand des tijds hebben doorstaan; voedingsmiddelen die mensen aten voordat bewerkte voedingsmiddelen werden ontwikkeld. Terugkeren naar een meer natuurlijke manier van eten is één van de beste manieren om ziekte te voorkomen!

Waarom is het belangrijk om zo te eten?

Zoals Hippocrates zei, begint alle ziekte en ongemakken in de darm. Voedsel is medicijn en is misschien wel het krachtigste medicijn op deze planeet met het vermogen om ziekte te veroorzaken of te genezen. Alles wat we consumeren, met elke hap of slok, voedt of bestrijdt ziekte. Eten volgens de natuur (onbewerkt, gevarieerd en vezelrijk) vermindert ontstekingen (de poort naar ziekte), voorkomt ziekte en kan in sommige gevallen zelfs ziekte omkeren.

Goed eten is de ultieme vorm van zelfrespect en een fantastische manier om aan zelfzorg te doen. Het is eenvoudig en het geeft een goed gevoel wanneer we ons lichaam waarderen en goed verzorgen door te kiezen voor echte voeding in plaats van loze vulling.

“Ons lichaam is de enige plek waar we levenslang mee moeten doen en als eten een afspiegeling is van wie je bent… eet jij dan nog rotzooi?”

Rijke, Veelzijdige Darmflora

At last but not least; ik zei het al in de inleiding, het is belangrijk voor je darmbacteriën, die een dikke vinger in onze gezondheid hebben. Als je het vergelijkt met het aantal menselijke cellen, maken ze daar ongeveer de helft van uit!

Om een rijke, veelzijdige darmflora te onderhouden moet een mens vezelrijk en elke week dertig verschillende soorten plantaardig voedsel consumeren. En geloof het of niet, dit heeft veel meer impact dan het advies om alleseter, vegetariër of zelfs veganist te worden. Waarom? Omdat je een overtuigd veganist kunt zijn die maar een beperkt aantal verschillende soorten groenten en fruit eet (en sterk bewerkte sojaburgers). Omdat je een paleo-dieet kunt volgen terwijl je toch een grote verscheidenheid aan plantaardige voeding binnenkrijgt.

Onbewerkt, Vezelrijk en Variatie zijn de sleutelwoorden!

Natuurlijk eten in een notendop

Onbewerkt – Gevarieerd – Vezelrijk

Eet een grote verscheidenheid aan onbewerkte, vezelrijke plantaardige voedingsmiddelen die hun natuurlijke vorm zo dicht mogelijk benaderen. Dierlijke producten hebben geen vezels en werken doorgaans iets meer ontsteking verhogend, vandaar voornamelijk plantaardig (80%-90%, of helemaal plantaardig).

Voor de eiwitten hoef je niet persé dierlijk te eten, ze zijn zelfs je laatste zorg. Zakjes en pakjes zijn doorgaans bewerkt. Waar je kan, probeer lokaal te kopen, volgens de seizoenen te eten en experimenteer met voeding uit andere culturen.

Laat suiker links liggen

Bewerkte, toegevoegde suiker heeft nul gezondheidsvoordelen, werkt ontsteking verhogend. Ben je een zoete kauw? Probeer met zuidvruchten te werken.

Kies voor de juiste vetten

Weg met transvetten en bewerkte bak & braad boters, margarines en plantaardige oliën zoals koolzaadolie, zonnebloemolie, saffloerolie en sojaolie. Transvet is de meest ziekteverwekkende vetsoort ter wereld.

Verruil alle ontstekingsoliën voor gezonde, goede plantaardige vetten zoals olijfolie, pitten, noten, zaden en avocado’s en een beetje kokosolie voor de afwisseling. Algenolie of zuivere visoliecapsules voor de omega-3 vetzuren (afhankelijk van je eetpatroon). Je krijgt al gauw genoeg vet binnen (max 10% van je calorieën per dag)!

Koop bij voorkeur biologisch

Het kopen van biologische producten vermindert de blootstelling aan kankerverwekkende pesticiden zoals glyfosaat. Als je niet biologisch koopt, stel je je lichaam bloot aan een ongelooflijke hoeveelheid pesticiden, zelfs nadat de producten zijn gewassen.

Ik zie het als investering in de gezondheid van mijn gezin en de hele planeet, want de chemische stoffen zijn ook slecht voor de bodem en alle dieren die daarop leven. Ongezonde bodem = ongezonde voeding = ongezond darmmicrobioom. Elke euro die je uitgeeft kan je zien als stemmen. Geef je stem aan biologische boeren. Zij maken ons gezond.

Ruim 70%-80% van de producten in supermarkten worden in een of andere verpakking geleverd en zijn sterk bewerkt,
met verlies van essentiële voedingsstoffen als gevolg.

Om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren, zijn deze voedingsmiddelen beladen met:
suikers, foute vetten, zout en chemicaliën zoals smaakstoffen, kleurstoffen en emulgatoren.

Het is bewezen dat consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen is gekoppeld aan gezondheidsproblemen zoals:
obesitas, diabetes type 2, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.