Geen producten in de winkelwagen.

Voeding & Supplementen

VOEDING

“Een gevarieerd, onbewerkt, vezelrijk, voornamelijk plantaardig eetpatroon is het beste voor al je darmbewoners en dus ook voor jou als mens”

Paleo. Vegan. Keto. Koolhydraatarm of -vrij. Rauwe voeding. Noem maar op, ik heb ze allemaal bestudeerd en geprobeerd.

Elke eetmethode heeft zijn plaats en ik heb van elke methode iets waardevols geleerd. Ik heb vastgehouden aan wat ik fijn vond en losgelaten wat niet bij me paste. Zo ben ik hier gekomen: eten zoals de natuur het voornamelijk bedoeld heeft. Ik ben gestopt met het tellen van calorieën en ben begonnen met het letten op voedingsstoffen. Het resultaat was transformerend!

Wat?? Eten zoals de natuur het voornamelijk bedoeld heeft?

Ja, eigenlijk vrij normaal, maar niet als je het vergelijkt met hoe de gemiddelde Nederlander eet. Alles wat in de supermarkt ligt wordt genormaliseerd als voeding. Terwijl ergens tussen de 20%-30% nog maar echt eten genoemd mag worden. Ik ga voor 95% echte, pure voedingsmiddelen in hun natuurlijke vorm en vermijd dus alles wat bewerkt is, op een paar % na. Op een verjaardag of avondje uit ga ik gewoon mee wat op tafel staat. Het liefst koop ik ook alles biologisch, maar dat lukt voor ongeveer 75%.

Wat ik het leukste vind aan deze manier van eten is dat gezond eten gemakkelijk wordt en niet hele voedselgroepen uitsluit. Natuurlijk eten betekent het eten van voedingsmiddelen die de tand des tijds hebben doorstaan; voedingsmiddelen die mensen aten voordat bewerkte voedingsmiddelen werden ontwikkeld. Terugkeren naar een meer natuurlijke manier van eten is één van de beste manieren om ziekte te voorkomen!

Waarom is het belangrijk om zo te eten?

Zoals Hippocrates zei, begint alle ziekte en ongemakken in de darm. Voedsel is medicijn en is misschien wel het krachtigste medicijn op deze planeet met het vermogen om ziekte te veroorzaken of te genezen. Alles wat we consumeren, met elke hap of slok, voedt of bestrijdt ziekte. Eten volgens de natuur (onbewerkt, gevarieerd en vezelrijk) vermindert ontstekingen (de poort naar ziekte), voorkomt ziekte en kan in sommige gevallen zelfs ziekte omkeren.

Goed eten is de ultieme vorm van zelfrespect en een fantastische manier om aan zelfzorg te doen. Het is eenvoudig en het geeft een goed gevoel wanneer we ons lichaam waarderen en goed verzorgen door te kiezen voor echte voeding in plaats van loze vulling.

“Ons lichaam is de enige plek waar we levenslang mee moeten doen en als eten een afspiegeling is van wie je bent… eet jij dan nog rotzooi?”

At last but not least; ik zei het al in de inleiding, het is belangrijk voor je darmbacteriën, die een hele dikke vinger in onze gezondheid hebben. Als je het vergelijkt met het aantal menselijke cellen, maken ze daar ongeveer de helft van uit!

Om een rijke, veelzijdige darmflora te onderhouden moet een mens vezelrijk en elke week dertig verschillende soorten plantaardig voedsel consumeren. En geloof het of niet, dit heeft veel meer impact dan het advies om alleseter, vegetariër of zelfs veganist te worden. Waarom? Omdat je een overtuigd veganist kunt zijn die maar een beperkt aantal verschillende soorten groenten en fruit eet (en sterk bewerkte sojaburgers). Omdat je een paleo-dieet kunt volgen terwijl je toch een grote verscheidenheid aan plantaardige voeding binnenkrijgt. Onbewerkt, Vezelrijk en Variatie zijn de sleutelwoorden!

Natuurlijk eten in een notendop

Onbewerkt – Gevarieerd – Vezelrijk

Eet een grote verscheidenheid aan onbewerkte, vezelrijke plantaardige voedingsmiddelen die hun natuurlijke vorm zo dicht mogelijk benaderen. Dierlijke producten hebben geen vezels en werken doorgaans iets meer ontsteking verhogend, vandaar voornamelijk plantaardig (80%-90%, of helemaal plantaardig). Voor de eiwitten hoef je niet persé dierlijk te eten, ze zijn zelfs je laatste zorg. Zakjes en pakjes zijn doorgaans bewerkt. Waar je kan, probeer lokaal te kopen, volgens de seizoenen te eten en experimenteer met voeding uit andere culturen.

Laat suiker links liggen

Bewerkte, toegevoegde suiker heeft nul gezondheidsvoordelen, werkt ontsteking verhogend. Ben je een zoete kauw? Probeer met zuidvruchten te werken.

Kies voor de juiste vetten

Weg met transvetten en bewerkte bak & braad boters, margarines en plantaardige oliën zoals koolzaadolie, zonnebloemolie, saffloerolie en sojaolie. Transvet is de meest ziekteverwekkende vetsoort ter wereld. Verruil alle ontstekingsoliën voor gezonde, goede plantaardige vetten zoals olijfolie, pitten, noten, zaden en avocado’s en een beetje kokosolie voor de afwisseling. Algenolie of zuivere visoliecapsules voor de omega-3 vetzuren (afhankelijk van je eetpatroon). Je krijgt al gauw genoeg vet binnen (max 10% van je calorieën per dag)!

Koop bij voorkeur biologisch

Het kopen van biologische producten vermindert de blootstelling aan kankerverwekkende pesticiden zoals glyfosaat. Als je niet biologisch koopt, stel je je lichaam bloot aan een ongelooflijke hoeveelheid pesticiden, zelfs nadat de producten zijn gewassen. Ik zie het als investering in de gezondheid van mijn gezin en de hele planeet,  want de chemische stoffen zijn ook slecht voor de bodem en alle dieren die daarop leven. Ongezonde bodem = ongezonde voeding = ongezond darmmicrobioom. Elke euro die je uitgeeft kan je zien als stemmen. Geef je stem aan biologische boeren. Zij maken ons gezond.

“Ruim 70%-80% van de producten in supermarkten worden in een of andere verpakking geleverd en zijn sterk bewerkt,
met verlies van essentiële voedingsstoffen als gevolg.
Om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren, zijn deze voedingsmiddelen beladen met:
suikers, foute vetten, zout en chemicaliën zoals smaakstoffen, kleurstoffen en emulgatoren.
Het is bewezen dat consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen is gekoppeld aan gezondheidsproblemen zoals:
obesitas, diabetes type 2, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.”

Wat ik kies om te eten

Vaak krijg ik de vraag: ‘wat eet jij dan?’ Onderstaand zie je een blik op mijn voedingspatroon, maar er zijn nog vele nuances aan te brengen. Het gaat mij niet om perfectie, maar om vooruitgang. Ook ik ben nog regelmatig zoekende hoe ik iets kan veranderen. Heel veel weten wil nog niet zeggen dat ook alles in één keer lukt. Voor mij werkt dit nu prima om op gewicht te blijven en me er goed bij te voelen. Dit is voor iedereen weer anders. Bijvoorbeeld hoe zijn je stresslevels en bij gevoelige darmen zal je echt bepaalde nutriënten rustig moeten opbouwen of zelfs even moeten weglaten.

Groente

GROENTEN

Groenten vormen het grootste deel (ca. 70%) van mijn dieet. De meeste voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels, etc.) haal ik uit groenten. Ik eet een grote verscheidenheid aan donkere bladgroenten en kleurrijke groenten, zowel gekookt als rauw. Bijna iedere dag eet ik een pluk brassica kiemen. Ik streef naar 7-10 porties (koppen) groenten per dag. Ook de zetmeelhoudende aardappelen horen erbij. Die eet ik meestal afgekoeld (=resistent zetmeel).

Noten, pitten, zaden

NOTEN – ZADEN – Pitten

Consumeer noten met mate, hoog in vet en calorieën. Noten zijn een veelzijdige en voedzame toevoeging aan je dieet, met tal van gezondheidsvoordelen dankzij hun rijke inhoud aan gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Je kunt er gemakkelijk te veel van eten. Ik eet voornamelijk rauwe, ongezouten mix aan amandelen, macadamianoten, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en hennepzaden. Ik eet ze bijna elke dag een klein handje. Soms kan dit een ‘quilty pleasure’ zijn en eet ik meer.

Fruit

FRUIT

Fruit zit vol vezels en krachtige antioxidanten. Ik eet fruit wanneer ik wil. ’s Ochtends halve liter lauw water met halve citroen en gevarieerd mango, appel, bosbessen, frambozen, appelgranaatpitjes, vijg of dadel op mijn overnight oats, ’s middags zit in m’n smoothie andere helft citroen, ananas en/of banaan, tussendoor nog een appel of banaan als ik zin heb (vaak vlak voor avondeten). Wanneer je last hebt van schommelingen in je bloedsuiker, dan beter richten op fruit laag in suiker (bessen, groene appels).

Bio Vlees & Vis

VLEES & Vis

Biologisch is de sleutel. Conventioneel vlees  zit boordevol hormonen, pesticiden en antibiotica, die een enorme impact hebben op onze gezondheid. Kweekvis spreekt me niet aan. Ik eet met name gevogelte en soms grasgevoerd rundvlees. Soms in het wild gevangen zalm of andere vis. Hoewel ik vis lekker vind, huiver ik een beetje van het idee wat ze allemaal mogelijk binnen hebben gekregen (toxines). Daarom elke dag een zuivere omega-3 supplement. Ik eet zo’n 2 kleine porties vlees en 1 portie vis per week. Andere dagen heb ik dan een eitje, tempeh/soja of vega burger zonder chemische toevoegingen.

Peulvruchten, linzen, erwten

Peulvruchten (bonen – linzen – erwten)

Peulvruchten zitten vol eiwitten, vezels en andere super gezonde voedingsstoffen voor je darmen. Ik laat mijn bonen weken, omdat dit de opname van voedingsstoffen verhoogt en ze beter verteerbaar maken (minder anti-nutriënten). Ik koop ze ook in glazen pot. Ik eet 2-3 porties bonen per week. Eigenlijk wil ik meer bonen dan granen eten, dat lukt zo nu en dan. Work in progress. Brood was mijn ‘verslaving’ en heb dat nu aardig afgebouwd.

Zuivelproducten

Zuivelproducten

Je hebt ze in principe niet nodig bij een goed gevarieerd plantaardig eetpatroon, maar ik vind de bio zure zuivel met levende culturen (yoghurt, Skyr, OERkefir) en soms een buitenlands kaasje wel erg lekker en interessant voor m’n darmflora. ’s Ochtends 2 volle eetlepels yoghurt of Skyr over de havermout (over night). Op brood wil ik nog wel eens geitenkaas met fenegriek eten. Zuivel van geit is beter verteerbaar dan kaas van koeien (minder lactose en A2-caseïne i.p.v. A1-caseïne).

Granen

Granen en pseudo granen

Granen kunnen lastig zijn, je eet er gemakkelijk teveel van. In m’n ontbijt zit 2 schepjes geweekte, grove bio haver. ’s Middags zelfgemaakt brood (broodbakmachine) van een mix aan speltmeel en emmermeel, sorghum of eenkoornmeel. 2 dunne boterhammen (zie het meer als een transportmiddel van gezond beleg). ’s Avonds eet ik biologische quinoa, wilde/zilvervlies/bruine rijst of naakte haver. Ze vormen altijd maar een klein onderdeel van m’n hoofdmaaltijd (1 opscheplepel), zo’n 3x in de week. Heel soms een volkoren pasta of zelfgemaakt volkoren pizzabodem in het weekend. Pasta of rijst probeer ik zo vaak mogelijk afgekoeld (en eventueel weer opgewarmd) te eten (= resistent zetmeel).

Drinken - Hydratatie

Hydratatie

Een goede 2 liter water/kruidenthee per dag en ’s ochtends nog een kop koffie. Ooit verslaafd aan ruim 4 cappuccino’s, langzaam over gegaan op zwarte koffie en die heb ik nu afgebouwd naar 1 kop na m’n ontbijt. Soms een tweede als het zo uitkomt. Rond m’n 49ste merkte ik dat ik er nerveuser door werd en rond m’n 50ste stimuleerde het de opvliegers. Helaas, de natuur is meedogenloos ;-). Nu met de kennis over m’n microben: alcohol drink ik niet. Alleen heel soms een glaasje, bij speciale gelegenheden. En ook daarvan denk ik, waarom eigenlijk… Het richt schade aan en het kost me alleen maar energie (en die wil ik nu juist over de randen laten klotsen!). Iedereen moet daar zijn eigen keuze in maken, maar de wetenschap is vrij duidelijk: beter van niet.

Gezonde vetten

GEZONDE VETTEN

Gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel van elk uitgebalanceerd dieet. De meeste van mijn verzadigde en onverzadigde vetten zijn afkomstig van koudgeperste olijfolie, avocado’s, noten, pitten, zaden en soms rauwe kokosolie. De hoeveelheid doe ik intuïtief. Max 10% van je totale calorieën op een dag is voldoende (totaal aantal calorieën per dag x 0.10 / 9 = aantal gram vet).

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist