Bottenbouillon (bone broth) heeft zich opgewerkt van een bescheiden verkoudheidsmiddel tot de status van ‘superfood’, gehyped voor het verhelpen van problemen met de spijsvertering, gewrichten, het versterken van de immuniteit en het verminderen van rimpels. Maar…
Hier zijn de feiten versus fictie over bottenbouillon
Belangrijke eiwitten?
De claims hebben vooral te maken met het collageen. Collageen is een eiwit en eiwit is belangrijk, maar het is geen ‘compleet’ eiwit, omdat het een van de essentiële aminozuren (eiwitbouwstenen) mist. Vooral tryptofaan. Dit maakt het een onvolwaardig eiwit omdat het niet alle 9 essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden bevat.
Echter, het is wel rijk aan bepaalde aminozuren die nuttig zijn voor de synthese van collageen in het lichaam. Voor een compleet eiwitprofiel moet collageen dus worden gecombineerd met andere eiwitbronnen.
Wanneer je darmen het afbreken, kan er niet aangetoond worden of de aminozuren, die je lichaam gebruikt om bijvoorbeeld de eigen spieren op te bouwen, afkomstig zijn van de bottenbouillon of ander eiwitrijk voedsel.
Helpt het de spijsvertering?
Er is ook geen goed bewijs dat het effectief is bij het helpen van de spijsvertering. Een aantal initiële onderzoeken bij dieren liggen ten grondslag aan deze bewering, maar het is heel belangrijk om te onthouden dat mensen HEEL anders zijn.
Verlichting van darmklachten?
Sommige mensen met PDS melden dat het hun symptomen op korte termijn kan verlichten.
Maar dit is NIET omdat het de darmen ‘geneest’. In plaats daarvan geeft het je gevoelige buik gewoon rust door de vezelbelasting te verminderen (net zoals elk vezelarm/eiwitrijk voedsel dat zou doen).
Het langdurig beperken van deze vezels, zoals je ziet bij het ‘bottenbouillondieet’, zal je darmbacteriën feitelijk uithongeren. Een slecht idee voor je darmgezondheid, want we willen niet dat onze darmmicroben honger lijden. Je kan natuurlijk dit ondervangen door de bouillon rijkelijk aan te vullen met groenten.
Onderzoeken waarschuwen ook voor het potentieel gevaarlijke gehalte aan zware metalen in (biologische) kippenbottenbouillon, vooral lood, dat schadelijk kan zijn. Is wellicht de moeite waard om op te letten. (Monro et al, 2013, Hibler S, et al. (2017), Barnes J, et al. (2019), Maghsoudlou J, et al. (2020).
In het kort: beperkingen en kritische kanttekeningen
- Variabiliteit in voedingsstoffen: De exacte samenstelling van bottenbouillon kan sterk variëren afhankelijk van de bron en het kookproces, wat de consistentie van de voedingswaarde beïnvloedt.
- Gebrek aan klinisch bewijs: Veel van de gezondheidsclaims zijn gebaseerd op dierstudies of beperkte menselijke studies. Meer uitgebreid en klinisch onderzoek is nodig om de gezondheidsvoordelen voor mensen volledig te valideren.
- Potentiële verontreiniging: Botten kunnen sporen van zware metalen zoals lood bevatten, afhankelijk van de omgeving waaruit de dieren afkomstig zijn.
- Te zout: Veel in de winkel gekochte versies kunnen ook veel zout bevatten, wat kan bijdragen aan hoge bloeddruk en het risico op hartaandoeningen.
Conclusie
Je ziet “veelbelovend bewijs” voor de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon, zoals voor gewrichten, darmgezondheid, immuunsysteem en huid, maar de claims zijn gebaseerd op kleine studies of studies met dieren. Meer klinisch onderzoek is nodig om de voordelen voor de menselijke gezondheid volledig te bevestigen.
Ben je gek op bottenbouillon? Bottenbouillon kan een voedzame toevoeging zijn aan een gezond, gevarieerd dieet, mits gemaakt van hoogwaardige ingrediënten en met aandacht voor mogelijke verontreinigingen. Maar geef je zuurverdiende geld niet uit aan dure bouillons en poeders, denkend dat het een magisch superfood is.
Mijn keuze
Ik ga liever voor plantaardige soepen. In het verleden heb ik zo nu en dan wel eens een bone broth gemaakt, maar ik heb er geen plezier in. Die botten staan me tegen, het kaalplukken van een kipkarkas (blèhhh), vette bouillon moeten scheiden van de overige ingrediënten. Wat een gedoe. Liever een pan volgooien met biologische groenten, wat kruiden en specerijen, staafmixer erin en klaar! Net zo lekker en vol met hoogwaardige ingrediënten die je gezondheid zullen oppeppen.