Wist je dat bacteriën in kaas onze menselijke darmmicrobiota kunnen beïnvloeden?
Bacteriën zijn overal – in de omgeving, in ons lichaam en in ons voedsel – en zelfs kaas heeft zijn eigen microbiota. Het blijkt dat bacteriën kaas ook kunnen gebruiken als voertuig om zich in onze darmen te vestigen!
Wat maakt kaas bijzonder?
Tijdens het fermentatieproces veranderen melkzuren en proteïnen in kaas, dankzij de werking van specifieke microben, zoals bacteriën en schimmels. Dit resulteert niet alleen in de smakelijke variaties van kaas, maar geeft ook gezondheidsvoordelen.
Kaas, vooral de soorten die zijn gemaakt van ongepasteuriseerde melk of niet-verhit zijn na fermentatie, bevat levende bacteriën. Deze probiotica kunnen de darmgezondheid bevorderen door de balans van het darmmicrobioom te ondersteunen.
Parmezaanse kaas
Een nieuwe pilotstudie bij 20 liefhebbers van Parmezaanse kaas ontdekte dat nuttige bacteriën via de productieketen van Parmezaanse kaas kunnen reizen en uiteindelijk in de menselijke darm worden aangetroffen. Dit omvat enkele specifieke Bifidobacteria-stammen, waarvan wordt gedacht dat ze goed zijn voor onze gezondheid.
De onderzoekers ontdekten ook dat het wekelijks eten van Parmezaanse kaas waarschijnlijk nodig was om deze bacteriën in de darm te behouden. Nog een reden waarom je zuivel (vooral gefermenteerde zuivel) niet hoeft uit te sluiten voor een goede darmgezondheid!
Nog meer voorbeelden van kazen die onze darmbacteriën beïnvloeden:
- Blauwe kazen: zoals Roquefort en Gorgonzola.
- Zachte kazen: zoals Hüttenkäse*, Brie en Camembert.
- Yoghurt-kazen: zoals Labneh.
* Niet alle Hüttenkäse bevat probiotica. Als je specifiek op zoek bent naar de voordelen van probiotica, controleer dan het etiket of kies voor merken die verrijkt zijn met levende culturen.
Doet alle kaas hetzelfde?
Niet alle kazen zijn hetzelfde, omdat ze op verschillende manieren worden verwerkt.
Supermarktkaas versus Kwaliteitskaas
Supermarktkaas:
- Productie: Wordt vaak geproduceerd in grote hoeveelheden en ondergaat minder uitgebreide rijpingsprocessen. Dit kan betekenen dat de biochemische veranderingen die plaatsvinden tijdens het rijpen, zoals de afbraak van eiwitten en vetten, beperkt zijn.
- Additieven: Bevat vaak conserveermiddelen, kleurstoffen en andere additieven om de houdbaarheid te verlengen en smaak te versterken. Deze additieven kunnen de natuurlijke processen die bijdragen aan de productie van neurotransmitters beïnvloeden.
- Microbiële Diversiteit: Heeft meestal minder complexe microbiële samenstellingen omdat het vaak gepasteuriseerd en opnieuw verwarmd wordt, wat de diversiteit en activiteit van bacteriën vermindert.
Kwaliteitskaas:
- Productie: Wordt vaak ambachtelijk geproduceerd en ondergaat langere en complexere rijpingsprocessen. Deze processen leiden tot een grotere variatie aan smaken en biochemische verbindingen die kunnen bijdragen aan de productie van endorfines.
- Rijping: Tijdens het rijpen worden complexe biochemische reacties bevorderd, zoals de afbraak van caseïne in casomorfinen en de ontwikkeling van vluchtige vetzuren die kunnen bijdragen aan de smaak en potentieel aan de sensorische ervaring.
- Microbiële Diversiteit: Heeft een rijkere microbiële diversiteit, vooral als de kaas gemaakt is van rauwe melk en natuurlijk gerijpt. Deze bacteriën kunnen bijdragen aan de complexe smaken en mogelijk ook aan de gezondheid van de darmen, wat indirect de stemming kan beïnvloeden.
Suggesties
- Kies voor kwaliteitskaas: Bevat gunstige microben (probiotica) en vermijd sterk bewerkte kazen (plakjes, smeerkazen!) met allerlei toevoegingen die deze voordelen kunnen missen.
- Eet met mate: Zoals met alle voedingsmiddelen, is matiging en variatie de sleutel. Geniet van kaas als onderdeel van een gebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels en diverse voedingsmiddelen.
- Wees bewust van je eigen reactie: Observeer hoe je lichaam reageert op verschillende soorten kaas en pas je consumptie aan bij nadelige reacties op zuivel, of zelfs helemaal vermijden bij ernstige lactose-intolerantie of zuivelallergieën (caseïne).
- Natriumgehalte en verzadigd vet: kaas kan een hoog natrium- en verzadigd vetgehalte (calorieën) hebben, wat voor sommige mensen een aandachtspunt kan zijn. Bij overmatige inname kan kaas bijdragen aan verhoogde cholesterolniveaus en hart- en vaatziekten. Mozzarella, Hüttenkäse en Ricotta zijn minder vet.
- We kunnen ook prima zonder zuivel / dierlijke producten, maar dan is er extra aandacht nodig voor bepaalde micronutriënten. Helemaal wanneer leeftijd, intensief sporten of te weinig buiten komen mee gaan spelen. Wil je overgaan op (voornamelijk) plantaardig eten, maar weet je niet precies hoe? Neem contact op, ik help je graag verder!