Geen producten in de winkelwagen.

Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Inuline

Wat is Inuline?

Inuline is een type voedingsvezel dat behoort tot de groep van fructanen en wordt gekenmerkt door zijn oplosbaarheid in water en zijn vermogen om als prebioticum te fungeren.

Definitie: Inuline is een oplosbare voedingsvezel die voorkomt in verschillende planten, zoals cichoreiwortel, paardenbloemwortel, artisjokken en uien.

Effecten van Inuline op de darmgezondheid

 1. Prebiotische eigenschappen

  • Stimulatie van gunstige bacteriën: Inuline fungeert als een prebioticum door selectief de groei en activiteit van gunstige bacteriën in de darm te bevorderen, zoals bifidobacteriën en lactobacillen.
  • Fermentatie: Onverteerd inuline bereikt de dikke darm, waar het wordt gefermenteerd door darmbacteriën. Dit proces produceert korteketenvetzuren (SCFA’s) zoals acetaat, propionaat en butyraat, die belangrijke energiebronnen zijn voor darmcellen en bijdragen aan een gezonde darmomgeving.
 2. Verbetering van de darmbarrière

  • Versterking van de slijmlaag: Inuline kan helpen bij het verbeteren van de darmbarrièrefunctie door de productie van slijm te verhogen, wat de darmwand beschermt tegen schadelijke stoffen en pathogenen.
  • Integriteit van de darmwand: Door de bevordering van gunstige bacteriën en de productie van SCFA’s kan inuline bijdragen aan het behoud van de integriteit van de darmwand en het voorkomen van lekkende darm.
 3. Regulatie van de darmtransit

  • Bevordering frequentie stoelgang: Inuline kan de darmtransit verbeteren door de peristaltiek te stimuleren en de absorptie van water in de darm te reguleren, wat kan helpen bij de verlichting van constipatie.
 4. Immuunmodulatie (moduleren van immuunrespons)

  • Ontstekingsremmende effecten: SCFA’s, geproduceerd door de fermentatie van inuline, hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen bijdragen aan een gebalanceerde immuunrespons in de darm.
  • Regulatie van immuniteit: Inuline kan de immuunfunctie moduleren door interactie met darmepitheelcellen en immuuncellen in de darmwand.
 5. Bloedsuikercontrole
  • Inuline kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren door de spijsvertering en opname van koolhydraten te vertragen, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen met diabetes of insulineresistentie.
 6. Cholesterolniveaus
  • Sommige onderzoeken suggereren dat inuline kan helpen de niveaus van ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen en zo bij te dragen aan de cardiovasculaire gezondheid.

Toepassingen van Inuline in Voeding en Supplementen

 • Voedingsmiddelen: Inuline wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen als een functionele vezel, zoals yoghurt, ontbijtgranen, bakkerijproducten en zuivelalternatieven.
 • Supplementen: Inuline is beschikbaar als voedingssupplement in poeder- of capsulesvorm voor dieetbehandelingen.

Synoniemen: bèta-(2,1)-D-fructaan, fructaan, cichoreiwortelvezel, fructo-oligosachariden (FOS – kortere ketens van inuline worden soms fructo-oligosachariden genoemd), voedingsvezels, prebiotische vezels, oplosbare vezels.

Bronnen

 1. Gut Microbes – Inulin and Gut Microbiota
 2. Nutrients – Prebiotic Effects of Inulin
 3. Nutrients – Inulin in Gastrointestinal Health
 4. Journal of Functional Foods – Inulin and Immune Function
 5. Wang L, Yang H, Huang H, Zhang C, Zuo HX, Xu P, Niu YM, Wu SS. Suppletie met fructanen van het inulinetype verbetert de glykemische controle voor de prediabetes- en type 2-diabetespopulaties: resultaten van een GRADE-beoordeelde systematische review en dosis-respons-meta-analyse van 33 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. J Transl Med. 5 december 2019;17(1):410. doi: 10.1186/s12967-019-02159-0 .
 6. Rao M, Gao C, Xu L, Jiang L, Zhu J, Chen G, Law BYK, Xu Y. Effect van inuline-type koolhydraten op insulineresistentie bij patiënten met type 2 diabetes en obesitas: een systematische review en meta-analyse. J Diabetesonderzoek. 27 augustus 2019; 2019: 5101423. doi: 10.1155/2019/5101423 .
 7. Li L, Li P, Xu L. Beoordeling van de effecten van fructaaninname van het inulinetype op lichaamsgewicht, bloedglucose en lipidenprofiel: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Voedsel Sci Nutr. 21 juni 2021;9(8):4598-4616. doi: 10.1002/fsn3.2403 .
 8. Williams CM, Jackson KG. Inuline en oligofructose: effecten op het lipidenmetabolisme uit studies bij mensen. Broeder J Nutr. 2002 mei; 87 Supplement 2:S261-4. doi: 10.1079/BJNBJN/2002546 .
 9. Wang L, Yang H, Huang H, Zhang C, Zuo HX, Xu P, Niu YM, Wu SS. Suppletie met fructanen van het inulinetype verbetert de glykemische controle voor de prediabetes- en type 2-diabetespopulaties: resultaten van een GRADE-beoordeelde systematische review en dosis-respons-meta-analyse van 33 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. J Transl Med. 5 december 2019;17(1):410. doi: 10.1186/s12967-019-02159-0
CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist