Insuline
Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd en speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Insuline is een ’transporthormoon’, dat glucose naar je spieren, lever en vetcellen voert en ervoor zorgt dat die cellen glucose kunnen opnemen.
Het regelt het glucosegehalte van het bloed en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hiervoor werkt insuline samen met onder meer glucagon en adrenaline. Insuline heeft een tegengestelde werking ten opzichte van adrenaline, dat glucose weer in het bloed brengt als het nodig is.
Functies van Insuline
1. Glucose-opname in Cellen:
- Insuline helpt glucose uit het bloed te verplaatsen naar de cellen van het lichaam, waar het wordt gebruikt voor energie. Dit is essentieel voor het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel.
2. Opslag van Glucose:
- Wanneer er een overschot aan glucose in het bloed is, stimuleert insuline de lever om glucose op te slaan in de vorm van glycogeen. Dit proces zorgt ervoor dat glucose kan worden vrijgegeven wanneer het lichaam het later nodig heeft, bijvoorbeeld tussen maaltijden of tijdens inspanning.
3. Vet- en Eiwitmetabolisme:
- Insuline bevordert de opslag van vetten in vetweefsel en helpt bij de synthese van eiwitten. Het speelt een rol in het anabole proces van spieropbouw en vetopslag.
Problemen met Insuline
1. Diabetes Mellitus:
- Type 1 Diabetes: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de insuline-producerende bètacellen in de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Mensen met type 1 diabetes kunnen geen insuline aanmaken en zijn afhankelijk van insuline-injecties.
- Type 2 Diabetes: Dit type wordt gekenmerkt door insulineresistentie, waarbij de cellen van het lichaam niet goed reageren op insuline. Dit leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel. Mensen met type 2 diabetes kunnen vaak Metformine pillen en insuline nodig hebben als onderdeel van hun behandeling. Tegenwoordig zie je dat Type 2 bijzonder goed te reguleren is en om te keren met voeding en leefstijl.
2. Insulineresistentie:
- Insulineresistentie is een situatie waarbij de cellen van het lichaam minder gevoelig zijn voor de werking van insuline. Tijdelijke insulineresistentie in organen, weefsels en spieren is een natuurlijke manier van je lichaam om de energie te verdelen. Echter is er ook een toestand wat kan leiden tot hogere bloedsuikerspiegels en uiteindelijk tot type 2 diabetes. Dit is bijzonder goed te reguleren en om te keren met voeding en leefstijl.
Belang van Regelmatige Monitoring
- Het is cruciaal voor mensen met diabetes om hun bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren en hun insulinetherapie aan te passen op basis van hun voeding, fysieke activiteit en andere factoren.