Arabinan
Arabinan is een soort prebiotische vezel die wordt aangetroffen in de celwanden van planten. Arabinan is vooral overvloedig aanwezig in fruit, groenten en granen. De naam is afgeleid van het feit dat het is samengesteld uit aan elkaar gekoppelde arabinosesuikers, die een waardevolle voedingsbron van vezels vormen. [1]
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van arabinan?
- Darmgezondheid: Als prebioticum is arabinan een voedselbron voor nuttige darmbacteriën, bevordert hun groei en ondersteunt een gezond darmmicrobioom.
- Spijsverteringsgezondheid: Arabinan helpt bij het handhaven van een regelmatige stoelgang, het voorkomen van constipatie en het ondersteunen van het algehele welzijn van de spijsvertering.
- Bloedsuikercontrole: Arabinan heeft potentiële voordelen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel door de opname van glucose na de maaltijd te vertragen.
- Hartgezondheid: Arabinan draagt bij aan de gezondheid van het hart door het cholesterolgehalte te helpen verlagen.
- Immuunondersteuning: Opkomende wetenschap toont aan dat arabinan een evenwichtige immuunrespons en algemene immuunfunctie kan ondersteunen.
Welke bacteriën zijn betrokken bij het metabolisme/fermentatie van arabinan?
Bacteriën zoals Bifidobacterium , Lactobacillus en bepaalde soorten Bacteroides zijn betrokken bij de fermentatie van arabinan. Deze bacteriën breken arabinan af in nuttige bijproducten zoals vetzuren met een korte keten die helpen uw darmmicrobioom in evenwicht te brengen. [2, 3, 4, 5]
Hoe kan je meer arabinan in je voeding krijgen?
Specifieke bronnen zijn onder meer een reeks plantaardige voedingsmiddelen zoals rode biet, appels, peren, perziken, abrikozen, citrusvruchten, wortelen, erwten, bonen, linzen en volle granen zoals rogge, gerst, haver en maïs. [6, 7]
Synoniemen: arabinan polysacharide, arabinan polymeer, arabinan bevattend polysacharide, suikerbiet polysacharide, suikerbietenpulp polysachariden.
Referenties
- Cartmell A, McKee LS, Peña MJ, Larsbrink J, Brumer H, Kaneko S, Ichinose H, Lewis RJ, Viksø-Nielsen A, Gilbert HJ, Marles-Wright J. De structuur en functie van een arabinan-specifieke alfa-1, 2-arabinofuranosidase geïdentificeerd door screening van de activiteiten van bacteriële GH43-glycosidehydrolasen. J Biol Chem. 29 april 2011; 286 (17): 15483-95. doi: 10.1074/jbc.M110.215962 .
- Komeno M, Hayamizu H, Fujita K, Ashida H. Twee nieuwe α-l-Arabinofuranosidasen van Bifidobacterium longum subsp. longum Behorend tot de glycosidehydrolasefamilie 43 Arabinan coöperatief afbreken. Appl Milieu Microbiol. 6 maart 2019;85(6):e02582-18. doi: 10.1128/AEM.02582-18 .
- Arzamasov AA, van Sinderen D, Rodionov DA. Vergelijkende genomica onthult de regulerende complexiteit van het gebruik van bifidobacteriële arabinose en arabino-oligosacchariden. Voorste microbiol. 24 april 2018; 9: 776. doi: 10.3389/fmicb.2018.00776 .
- Li Q, Gänzle MG. Karakterisering van twee extracellulaire arabinanasen in Lactobacillus crispatus. Appl Microbiol Biotechnol. 2020 dec;104(23):10091-10103. doi: 10.1007/s00253-020-10979-0 .
- Pontonio E, Mahony J, Di Cagno R, O’Connell Motherway M, Lugli GA, O’Callaghan A, De Angelis M, Ventura M, Gobbetti M, van Sinderen D. Klonering, expressie en karakterisering van een β-D-xylosidase van Lactobacillus rossiae DSM 15814(T). Microbcel feit. 3 mei 2016; 15:72. doi: 10.1186/s12934-016-0473-z .
- Wefers D, Tyl CE, Bunzel M. Nieuwe arabinan- en galactaanoligosacchariden van tweezaadlobbige planten. Voorste chem. 10 november 2014; 2:100. doi: 10.3389/fchem.2014.00100 .
- Yi An en anderen, Voedingsvezels in plantencelwanden – de gezonde koolhydraten, Voedselkwaliteit en veiligheid. 2022:6, fyab037, doi: 10.1093/fqsafe/fyab037