Geen producten in de winkelwagen.

Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Xylo-oligosacchariden (XOS)

Wat zijn Xylo-oligosacchariden (XOS)?

Xylo-oligosacchariden (XOS) zijn een type prebiotische vezels met bewezen voordelen voor de darmgezondheid, door de groei van gunstige darmbacteriën te stimuleren en de productie van korteketenvetzuren te bevorderen.

Afgeleid van de hemicellulose in plantencelwanden, worden deze vezels steeds populairder vanwege hun vermogen om de darmmicrobiota positief te beïnvloeden en een reeks gezondheidsvoordelen te bieden. Hun prebiotische eigenschappen maken XOS tot een waardevolle aanvulling op de voeding voor iedereen die zijn darmgezondheid wil verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt hun effectiviteit en de toenemende toepassingen in voeding en supplementen maken XOS tot een veelbelovend ingrediënt voor de toekomst van darmgezondheid.

Structuur en Samenstelling:

 • Basis: Bestaat uit xylose-eenheden, vaak verbonden door β-1,4-glycosidische bindingen.
 • Bronnen: Komt voor in vezelrijke planten zoals maïs, tarwezemelen, bamboe, en berkenhout.

Gezondheidsvoordelen van Xylo-oligosacchariden (XOS)

1. Bevordering van de Darmgezondheid:

 • Prebiotische Werking: XOS dienen als voedsel voor gunstige darmbacteriën zoals Bifidobacteriën en Lactobacilli, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora.
 • Stimulering van Korteketenvetzuren (SCFA’s): De fermentatie van XOS door deze bacteriën produceert SCFA’s zoals butyraat, propionaat en acetaat, die de darmgezondheid ondersteunen.

2. Verbetering van de Immuniteit:

 • Modulatie van de Immuunrespons: XOS beïnvloeden het immuunsysteem positief door ontstekingsremmende SCFA’s te produceren en de groei van pathogene bacteriën te onderdrukken.
 • Versterking van de Darmbarrière: SCFA’s helpen bij het behoud van de integriteit van de darmbarrière, wat cruciaal is voor het voorkomen van “leaky gut syndrome.”

3. Regulatie van de Spijsvertering:

 • Verbetering van de Darmtransit: XOS helpen de darmtransit te reguleren en kunnen helpen bij het verminderen van constipatie en prikkelbare darm syndroom (PDS).
 • Stimulering van Verteringsenzymen: De aanwezigheid van XOS kan de productie van verteringsenzymen stimuleren, wat de vertering van voedsel kan verbeteren.

4. Potentiële Metabole Voordelen:

 • Gewichtsbeheersing: Door de darmgezondheid te ondersteunen, kunnen XOS een indirect effect hebben op gewichtsbeheersing en het metabolisme.
 • Bloedsuikerregulatie: De fermentatie van XOS en de daaropvolgende productie van SCFA’s kunnen bijdragen aan een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel.

Toepassingen van Xylo-oligosacchariden (XOS)

1. Functionele Voeding en Supplementen:

 • Voedingsmiddelen: XOS worden toegevoegd aan functionele voedingsmiddelen zoals granen, yoghurt en zuiveldranken vanwege hun prebiotische eigenschappen.
 • Supplementen: Verkrijgbaar als voedingssupplementen, vaak in combinatie met andere prebiotische vezels voor een synergistisch effect op de darmgezondheid.

2. Gezondheidsbevordering:

 • Darmgezondheid: XOS worden gebruikt als prebioticum om de groei van gunstige bacteriën te stimuleren en de darmgezondheid te verbeteren.
 • Immuniteitsondersteuning: Door de immuunmodulerende effecten helpen XOS bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.

Xylo-oligosacchariden (XOS) versus Xylan

Xylan is een complexe polysaccharide die veel voorkomt in de celwanden van planten. Het is een type hemicellulose en bestaat voornamelijk uit xylose-eenheden. Xylan fungeert als een structurele component in de celwanden van veel houtachtige planten en grassen.

 • Bron: Hoofdzakelijk gevonden in graanvezels zoals tarwe, maïs, en houtige planten.
 • Functie: Structurele rol in de celwanden van planten, bron van voedingsvezels voor dieren en mensen.
 • Gebruik: Afbreekbaar door enzymen in het spijsverteringskanaal van sommige microben in de darm, met de productie van korteketenvetzuren (SCFA’s) zoals acetaat, propionaat, en butyraat.

Xylo-oligosacchariden (XOS) zijn afbraakproducten van xylan. Ze zijn kleiner, goed oplosbaar, en hebben prebiotische eigenschappen.

 • Bron: Geproduceerd door de enzymatische hydrolyse van xylan. Natuurlijke bronnen zijn onder andere bamboe, graanvezels, en bepaalde houtsoorten.
 • Functie: Fungeert als prebiotica door het stimuleren van de groei van gunstige darmbacteriën zoals Bifidobacteriën en Lactobacilli.

Bronnen

 1. PubMed – Xylo-oligosaccharides Studies: Zoeken naar wetenschappelijke artikelen over XOS en hun effecten op de darmgezondheid.
 2. ScienceDirect – Xylo-oligosaccharides and Gut Health: Informatie over de structuur en functies van XOS.
 3. NCBI – Prebiotic Effects of Xylo-oligosaccharides: Onderzoek naar de prebiotische effecten van XOS en hun rol in de darmgezondheid.
CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist