Geen producten in de winkelwagen.

Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Mannan-oligosacchariden (MOS)

Wat zijn MOS?

Mannanoligosacchariden (MOS) zijn prebiotische verbindingen die voortkomen uit de celwanden van gisten, voornamelijk Saccharomyces cerevisiae. Ze worden steeds vaker erkend en gebruikt vanwege hun gezondheidsbevorderende eigenschappen, vooral in de diergeneeskunde en humane voeding.

MOS zijn complexe koolhydraten die bestaan uit mannoseresten verbonden door glycosidische bindingen. Ze behoren tot de groep van oligosacchariden en spelen dus een belangrijke rol als prebiotica. Prebiotica zijn niet-verteerbare voedselingrediënten die de groei of activiteit van gunstige darmbacteriën bevorderen.

Functies en Voordelen van MOS

  1. Bevorderen van Darmgezondheid:
    • Prebiotische Werking: MOS dienen als voedselbron voor gunstige darmbacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, waardoor de groei van deze bacteriën wordt gestimuleerd en een gezonde darmflora wordt bevorderd.
    • Pathogeen Binding: MOS kunnen zich binden aan pathogene bacteriën, zoals Escherichia coli en Salmonella, waardoor deze pathogenen niet kunnen hechten aan de darmwand en worden uitgescheiden uit het lichaam.
    • Verbetering van de Darmbarrière: Door de groei van gunstige bacteriën te ondersteunen, kunnen MOS bijdragen aan de versterking van de darmbarrière en vermindering van darmontstekingen.
    • Selectieve Fermentatie: MOS worden gefermenteerd door specifieke darmbacteriën, wat leidt tot de productie van korteketenvetzuren (zoals butyraat) die de darmgezondheid bevorderen.
  2. Immuunmodulatie:
    • Versterking van het Immuunsysteem: MOS kunnen de immuunrespons versterken door het stimuleren van de productie van immunoglobulinen en andere immuunfactoren .
    • Ontstekingsremmende Effecten: Ze kunnen ontstekingsremmende effecten hebben door de productie van ontstekingsbevorderende cytokines te verminderen .
  3. Verbetert Voedingsopname:
    • Betere Nutriëntenabsorptie: MOS kunnen de absorptie van voedingsstoffen verbeteren door de gezondheid van de darmwand te ondersteunen en de microbiële balans in de darm te verbeteren .

Bronnen van MOS

MOS worden voornamelijk gewonnen uit de celwanden van gisten. De belangrijkste bron is Saccharomyces cerevisiae, een gist die veel wordt gebruikt in de productie van bier, wijn, en brood. MOS kunnen ook worden toegevoegd aan diervoeders en menselijke voedingssupplementen.

  • Diervoeding: MOS worden vaak gebruikt in diervoeding om de darmgezondheid te verbeteren, vooral bij huisdieren en vee (zoals varkens en pluimvee) en vooral in stressvolle situaties of bij de overgang naar nieuwe voeding .
  • Humane Voeding: In humane voeding kunnen MOS worden toegevoegd aan supplementen en functionele voedingsmiddelen om de darmgezondheid te bevorderen .

Referenties

  1. Powell, N., et al. (2017). “The mucosal immune system: master regulator of bidirectional gut-brain communications.” Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.
  2. Cummings, J. H., & Macfarlane, G. T. (1997). “Role of intestinal bacteria in nutrient metabolism.” Clinical Nutrition.
  3. Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). “Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?” Gut Pathogens.
  4. Spring, P., et al. (2015). “Mannanoligosaccharides as an alternative to antibiotics in animal feed.” Animal Health Research Reviews.
  5. Shashank, A., & Abhay, S. (2014). “Prebiotics: Applications and Health Benefits.” Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research.
  6. Asbury R, ​​Dipede E, Saville B. Prebiotische mannan-oligosacchariden en hun rol in de darmmicrobiota. Huidige ontwikkelaar Nutr. 14 juni 2022; 6 (supplement 1): 1130. doi: 10.1093/cdn/nzac072.002 .
  7. Jana UK, Kango N, Pletschke B. Van hemicellulose afgeleide oligosachariden: opkomende prebiotica bij ziekteverlichting. Voorste moer. 27 juli 2021;8:670817. doi: 10.3389/fnut.2021.670817 .
  8. Mavrogeni ME, Asadpoor ​​M, Henricks PAJ, Keshavarzian A, Folkerts G, Braber S. Directe actie van niet-verteerbare oligosachariden tegen een lekkende darm. Voedingsstoffen. 7 november 2022;14(21):4699. doi: 10.3390/nu14214699 .
  9. Hoving LR, Katiraei S, Heijink M, Pronk A, van der Wee-Pals L, Streefland T, Giera M, Willems van Dijk K, van Harmelen V. Dieet Mannan Oligosacchariden moduleren de darmmicrobiota, verhogen de fecale galzuuruitscheiding en verlagen het plasma Ontwikkeling van cholesterol en atherosclerose. Mol Nutr Food Res. 2018 mei;62(10):e1700942. doi: 10.1002/mnfr.201700942 .
  10. Hoving LR, van der Zande HJP, Pronk A, Guigas B, Willems van Dijk K, van Harmelen V. Van voedingsgist afgeleide mannan-oligosachariden hebben immuunmodulerende eigenschappen, maar verbeteren de door vetrijke voeding geïnduceerde obesitas en glucose-intolerantie niet. PLoS Eén. 3 mei 2018;13(5):e0196165. doi: 10.1371/journal.pone.0196165 .
  11. Kango, N., Jana, VK, Choukade, R., & Nath, S. (2022). Vooruitgang in prebiotische manno-oligosachariden. Huidige opinie in de voedingswetenschappen, 47, 100883. doi: 10.1016/j.cofs.2022.100883
  12. Bhattacharya A, Majtorp L, Birgersson S, Wiemann M, Sreenivas K, Verbrugghe P, Van Aken O, Van Niel EWJ, Stålbrand H. Cross-Feeding en enzymatisch katabolisme voor het gebruik van mannan-oligosacchariden door de butyraatproducerende darmbacterie Roseburia hominis A2 -183. Micro-organismen. 16 december 2022;10(12):2496. doi: 10.3390/micro-organismen10122496 .
CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist