Galacto-oligosacchariden (GOS)
Galacto-oligosacchariden (GOS) zijn een soort prebiotische vezels die voorkomen in verschillende plantaardige bronnen, waaronder alle soorten peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bonen. Ze zijn een soort koolhydraten die niet volledig kunnen worden verteerd door menselijke enzymen. In plaats daarvan bereiken ze de dikke darm, waar ze dienen als voedsel voor nuttige darmbacteriën zoals Bifidobacterium en Lactobacillus. Deze voedingsmiddelen bieden als bron van GOS verschillende gunstige effecten voor de menselijke gezondheid. [1]
Hier zijn vijf sleutelrollen van galacto-oligosacchariden:
Bifidogeen effect: GOS stimuleert selectief de groei en activiteit van nuttige Bifidobacterium- soorten in de darmen, wat bijdraagt aan een gezondere samenstelling en functie van de darmmicrobiota. Deze toename van Bifidobacteriën door GOS kan in verband worden gebracht met het anxiolytische effect dat wordt aangetroffen bij GOS-suppletie. [2, 3]
Darmbarrièrefunctie: GOS bevordert de integriteit van de darmbarrière door de productie van mucine te verbeteren. Mucine is een beschermende laag die voorkomt dat schadelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen, waardoor het risico op problemen met de darmdoorlaatbaarheid wordt verminderd. [4, 5]
Gastro-intestinaal comfort: GOS is in verband gebracht met verbeterde gastro-intestinale symptomen, waaronder minder opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn, waardoor het algehele welzijn van de spijsvertering wordt bevorderd. [6]
Verbeterde opname van mineralen: Van galacto-oligosachariden is aangetoond dat ze de opname van essentiële mineralen zoals calcium en magnesium verbeteren, wat bijdraagt aan de gezondheid van de botten. [7, 8]
Immuunmodulatie: GOS ondersteunt de ontwikkeling en functie van immuuncellen en bevordert een gezonde immuunreactie. [9, 10]
Welke bacteriën zijn betrokken bij het metabolisme van galacto-oligosacchariden (GOS)?
Galacto-oligosacchariden (GOS) zijn prebiotische vezels die selectief de groei en/of activiteit van nuttige darmbacteriën stimuleren. Het is bekend dat vooral die van de geslachten Bifidobacterium en Lactobacillus GOS metaboliseren. [11, 12]
Hoe kan je meer galacto-oligosacchariden (GOS) in je dieet krijgen?
In eerste instantie door meer peulvruchten te eten, hoe gevarieerder, hoe beter!
GOS kan ook worden aangetroffen in menselijke moedermelk, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een gezond darmmicrobioom bij zuigelingen. Hoewel koemelk kleinere hoeveelheden GOS bevat dan moedermelk, is het nog steeds een belangrijke bron.
Vanwege de gunstige prebiotische effecten wordt GOS toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen, waaronder sommige ontbijtgranen, brood, koekjes en zuivelproducten. Ook zijn er GOS-supplementen die je zou kunnen overwegen. Neem hiervoor contact op als je advies wilt.
Synoniemen: galacto-oligo-sacchariden, oligogalactosyllactose, trans-galacto-oligosacchariden (indien geproduceerd door enzymatische werking), β-galactooligosacchariden, B-GOS, α-GOS
Referenties
- 1. Mei Z, Yuan J, Li D. Biologische activiteit van galacto-oligosachariden: een overzicht. Voorste microbiol. 6 september 2022;13:993052. doi: 10.3389/fmicb.2022.993052 .
- 2. Johnstone N, Milesi C, Burn O, van den Bogert B, Nauta A, Hart K, Sowden P, Burnet PWJ, Cohen Kadosh K. Anxiolytische effecten van een galacto-oligosacchariden prebioticum bij gezonde vrouwen (18-25 jaar) met overeenkomstige veranderingen in de bacteriële samenstelling van de darmen. Sci Rep. 2021 15 april;11(1):8302. doi: 10.1038/s41598-021-87865-w .
- 3. Schmidt K, Cowen PJ, Harmer CJ, Tzortzis G, Errington S, Burnet PW. Inname van prebiotica vermindert de cortisolrespons tijdens het ontwaken en verandert de emotionele vooroordelen bij gezonde vrijwilligers. Psychofarmacologie (Berl). 2015 mei;232(10):1793-801. doi: 10.1007/s00213-014-3810-0 .
- 4. Bhatia S, Prabhu PN, Benefiel AC, Miller MJ, Chow J, Davis SR, Gaskins HR. Galacto-oligosachariden kunnen de darmbarrièrefunctie rechtstreeks verbeteren door de modulatie van slijmbekercellen. Mol Nutr Food Res. 2015 maart;59(3):566-73. doi: 10.1002/mnfr.201400639 .
- 5. Arnold JW, Roach J, Fabela S, Moorfield E, Ding S, Blue E, Dagher S, Magness S, Tamayo R, Bruno-Barcena JM, Azcarate-Peril MA. De pleiotrope effecten van prebiotische galacto-oligosachariden op de verouderende darm. Microbioom. 26 februari 2021;9(1):56. doi: 10.1186/s40168-021-01030-z .
- 6. Niittynen L, Kajander K, Korpela R. Galacto-oligosachariden en darmfunctie. Scand J Food Nutr. 2007 juni; 51 (2): 62–6. doi: 10.1080/17482970701414596 .
- 7. Abrams SA, Griffin IJ, Hawthorne KM, Liang L, Gunn SK, Darlington G, Ellis KJ. Een combinatie van prebiotische fructanen van het inulinetype met korte en lange keten verbetert de calciumabsorptie en botmineralisatie bij jonge adolescenten. Ben J Clin Nutr. 2005 augustus;82(2):471-6. doi: 10.1093/ajcn.82.2.471 .
- 8. Griffin IJ, Davila PM, Abrams SA. Niet-verteerbare oligosachariden en calciumabsorptie bij meisjes met voldoende calciuminname. Broeder J Nutr. 2002 mei; 87 bijlage 2:S187-91. doi: 10.1079/BJNBJN/2002536 .
- 9. Vulevic J, Juric A, Walton GE, Claus SP, Tzortzis G, Toward RE, Gibson GR. Invloed van galacto-oligosacharidemengsel (B-GOS) op de darmmicrobiota, immuunparameters en metabonomie bij ouderen. Broeder J Nutr. 28 augustus 2015; 114 (4): 586-95. doi: 10.1017/S0007114515001889 .
- 10. Ayechu-Muruzabal V, van de Kaa M, Mukherjee R, Garssen J, Stahl B, Pieters RJ, Van’t Land B, Kraneveld AD, Willemsen LEM. Modulatie van de epitheel-immuunceloverspraak en gerelateerde galectinesecretie door DP3-5 galacto-oligosachariden en β-3’galactosyllactose. Biomoleculen. 28 februari 2022;12(3):384. doi: 10.3390/biom12030384 .
- 11. Thongaram T, Hoeflinger JL, Chow J, Miller MJ. Prebiotisch galacto-oligosaccharidemetabolisme door probiotische lactobacillen en bifidobacteriën. J Landbouwvoedsel Chem. 24 mei 2017;65(20):4184-4192. doi: 10.1021/acs.jafc.7b00851 .
- 12. Macfarlane GT, Steed H, Macfarlane S. Bacterieel metabolisme en gezondheidsgerelateerde effecten van galacto-oligosachariden en andere prebiotica. J Appl Microbiol. 2008 februari; 104(2):305-44. doi: 10.1111/j.1365-2672.2007.03520.x .