Geen producten in de winkelwagen.

Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Pectine

Wat is Pectine?

Pectine is een oplosbare voedingsvezel die een belangrijke rol speelt in de darmgezondheid. Het komt van nature voor in de celwanden van vruchten en heeft verschillende gunstige effecten op het spijsverteringsstelsel. Het wordt ook vaak gebruikt als geleermiddel in de voedselindustrie, bijvoorbeeld in jam en gelei.

Bronnen van pectine: Appels, citrusvruchten (zoals sinaasappels en citroenen), peren, pruimen, en bessen.

Effecten van Pectine op Darmgezondheid

 1. Prebiotische effecten

  • Prebioticum: Pectine wordt in de dikke darm door darmbacteriën gefermenteerd, wat leidt tot de productie van korteketenvetzuren (SCFA’s) zoals acetaat, propionaat, en butyraat. Deze SCFA’s dienen als energiebron voor darmcellen en helpen bij het behoud van een gezonde darmbarrière.
  • Stimulatie van gunstige bacteriën: Pectine bevordert de groei van gunstige bacteriën zoals Bifidobacteriën en Lactobacilli, die bijdragen aan een evenwichtige darmmicrobiota.
 2. Verbetering/regulering van de darmbarrière

  • Bescherming van de darmwand: Pectine helpt de integriteit van de darmbarrière te behouden, wat kan voorkomen dat schadelijke stoffen de bloedbaan binnendringen. Dit kan het risico op ontstekingen en aandoeningen zoals het lekkende darmsyndroom verminderen.
 3. Regulatie van de darmtransit

  • Verbeterde spijsvertering: Pectine kan de darmtransit reguleren door een gelachtige substantie te vormen die de spijsvertering vertraagt en de absorptie van voedingsstoffen bevordert. Dit helpt bij het verlichten van constipatie en diarree.
 4. Modulatie van de immuunrespons

  • Ontstekingsremmende effecten: Door de productie van SCFA’s kan pectine een ontstekingsremmend effect hebben in de darm, wat gunstig is voor aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten (IBD).
  • Immuunsysteem: SCFA’s zoals butyraat hebben ook immuunmodulerende eigenschappen die bijdragen aan een evenwichtige immuunrespons.
 5. Vermindering van pathogene/schadelijke bacteriën

  • Competitie: De groei van gunstige bacteriën kan de concurrentie om voedingsstoffen en ruimte in de darm verhogen, wat de groei van schadelijke bacteriën kan onderdrukken.
 6. Controle van de bloedsuikerspiegel

  • De oplosbare vezels in pectine kunnen de opname van suiker vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd. Interessanter is dat bij het werkingsmechanisme darmbacteriën betrokken zijn. Pectine wordt gemetaboliseerd door verschillende probiotische microben, waaronder Roseburia , Faecalibacterium en Bifidobacterium. Deze microben produceren metabolieten, waaronder vetzuren met een korte keten (SCFA’s) en galzuren die betrokken zijn bij de regulering van de bloedglucose.
 7. Cholesterolverlagend

  • Studies hebben aangetoond dat pectine kan helpen de niveaus van ‘slechte cholesterol’ (LDL) te verlagen, waardoor mogelijk het risico op hartziekten wordt verminderd.

Toepassingen van pectine in voeding en supplementen

 • Voedingsmiddelen: Pectine is aanwezig in fruit zoals appels en citrusvruchten en in voedingsproducten zoals jam, gelei, en sommige zuivelproducten.
 • Supplementen: Pectine wordt ook als voedingssupplement aangeboden, vaak in de vorm van poeder of capsules.

Synoniemen: Fruitpectine, citruspectine, appelpectine, geleermiddel, E440

Bronnen

 1. Nutrients – Effect of Pectin on Gut Health
 2. Journal of Functional Foods – Prebiotic Potential of Pectin
 3. Nutrients – Impact of Pectin on Microbiota
 4. Journal of Agricultural and Food Chemistry – Pectin and SCFAs
 5. Frontiers in Immunology – SCFAs and Immune Modulation
 6. Frontiers in Microbiology – Pectin and Gut Barrier
 7. Bai Y, Gilbert RG. Mechanistisch begrip van de effecten van pectine op de in vivo zetmeelvertering: een overzicht. Voedingsstoffen. 1 december 2022;14(23):5107. doi: 10.3390/nu14235107 .
 8. Blanco-Pérez F, Steigerwald H, Schülke S, Vieths S, Toda M, Scheurer S. De voedingsvezelpectine: gezondheidsvoordelen en potentieel voor de behandeling van allergieën door modulatie van de darmmicrobiota. Curr Allergie Astma Rep. 2021 10 september;21(10):43. doi: 10.1007/s11882-021-01020-z .
 9. Guo Q, Hou X, Cui Q, Li S, Shen G, Luo Q, Wu H, Chen H, Liu Y, Chen A, Zhang Z. Pectine bemiddelt het mechanisme van de regulering van de bloedglucose van de gastheer via de darmflora. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023 9 februari: 1-23. doi: 10.1080/10408398.2023.2173719 .
 10. Brouns F, Theuwissen E, Adam A, Bell M, Berger A, Mensink RP. Cholesterolverlagende eigenschappen van verschillende soorten pectine bij licht hypercholesterolemische mannen en vrouwen. Eur J Clin Nutr. 2012 mei;66(5):591-9. doi: 10.1038/ejcn.2011.208 .
 11. Ravn-Haren G, Dragsted LO, Buch-Andersen T, Jensen EN, Jensen RI, Németh-Balogh M, Paulovicsová B, Bergström A, Wilcks A, Licht TR, Markowski J, Bügel S. Inname van hele appels of helder appelsap heeft contrasterende effecten op de plasmalipiden bij gezonde vrijwilligers. Eur J Nutr. 2013 december; 52(8): 1875-89. doi: 10.1007/s00394-012-0489-z .
CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist