Geen producten in de winkelwagen.

Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Candida albicans

Candida albicans is de meest voorkomende Candida soort. Deze organismen koloniseren het maagdarmkanaal als onderdeel van de commensale flora. Wanneer er een verhoogde aanwezigheid van Candida-schimmel aanwezig is, onderdrukt deze de wondheling en stimuleert het inflammatie die dan op zijn beurt weer zorgt voor een verhoogde Candida kolonisatie. De vicieuze cirkel doorbreken, is van cruciaal belang[1].

Alertheid is geboden bij personen met diabetes. Hun algemene immuungecompromitteerde toestand en vaak slechte glucosecontrole kan leiden tot schimmelinfecties. De biofilm bij deze candida-infecties is vaak moeilijker te behandelen dan bij gezonde personen[2].

Een toename van candida in de darm hangt vaak samen met een afname van de diversiteit van de darmflora. Zoals na een chemokuur, antibioticumkuur, verminderde weerstand, overmatige alcohol, overgewicht, parasieten en andere darmziektes e.d.
In veel gevallen nemen de candida aantallen af wanneer je bijv. een succesvolle kuur tegen een parasiet gebruikt of je eetpatroon aanpast waarbij je darmflora / darm zich weer kan herstellen. Er is nooit aangetoond dat het strenge Candida-dieet effect heeft.
Er zijn eventueel losse ontlastingstests mogelijk om te kijken of de Candida-aantallen zijn toegenomen. Er is beperkt wetenschappelijk bewijs dat wijst op een verband tussen candida-overgroei en de vele symptomen die aan het candida-syndroom worden toegeschreven. Veel van de symptomen, kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom, voedselintoleranties of stress.

Mogelijke klachten

(beperkt wetenschappelijk bewezen )

• Gastro-intestinaal: misselijkheid, winderigheid, opgeblazen gevoel, diarree, papperige ontlasting, slijm in de ontlasting
• Vaginaal: jeuk, roodheid, zwelling, witte afscheiding
• Huid en nagels: jeuk, uitslag, verkleuring van nagels
• Oraal: witte blaasjes op de tong, in de mond of in de keel
• Keel-, neus- en oorgebied: chronische sinusitis
• Gewrichtspijnen
• Vermoeidheid

 

Referenties
1. Kumamoto CA. Inflammation and gastrointestinal Candida colonization. Curr Opin Microbiol 2011. DOI: 10.1016/j.mib.2011.07.015.
2. Rodrigues CF, Rodrigues ME, Henriques M. Candida sp. infections in patients with diabetes mellitus. J Clin Med 2019. DOI: 10.3390/jcm8010076.
CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist