Obstipatie
In Nederland kampen ongeveer 646.100 mensen met langdurige obstipatie (Rijksoverheid, 2020). Er is sprake van een stoelgang die minder dan 3 keer per week plaatsvindt en waarbij de ontlasting hard is. Toiletgang is vaak pijnlijk.
Voeding met te weinig voedingsvezels en vocht, te weinig eten, te weinig beweging, stress en niet toegeven bij aandrang kunnen daarbij een rol spelen. Daarnaast zijn er medicijnen die obstipatie als bijwerking hebben.
Vaak heeft iemand ook last van buikpijn en een opgezwollen buik. Als gevolg van de harde ontlasting, waarbij iemand moet persen, kunnen scheurtjes of aambeien ontstaan. Door het persen ontstaat verhoogde druk op de aderen rondom de anus. Deze kunnen dan opzwellen en gaan bloeden. Aambeien kunnen zowel binnen als buiten de anus voorkomen.
Een ander gevolg van obstipatie is het ontstaan van divertikels, uitstulpingen van de darmwand. Ook hierbij kan een ongezonde leefstijl met te weinig voedingsvezels, te weinig beweging en overgewicht een rol spelen. Divertikels kunnen gaan ontsteken. Dit wordt diverticulitis genoemd. Vaak gaat dit samen met buikpijn, een opgezette buik, een veranderd ontlastingspatroon en soms misselijkheid of bloedverlies uit de anus.