Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Endocriene pancreasinsufficiëntie

De pancreas is zowel een exocrien als endocrien orgaan. De endocriene functie omvat de productie van insuline en glucagon. Deze hormonen worden in de eilandjes van Langerhans aangemaakt. Deze hormonen spelen een essentiële rol bij de glucosestofwisseling. De pancreas reageert op de hoeveelheid glucose in het bloed. Bij verhoging zal het insuline aanmaken zodat de glucose kan worden opgenomen in de cel. Dreigt de glucosespiegel te laag te worden, dan zorgt glucagon voor vrijzetting van glucose uit glycogeen.

Deze homeostase raakt verstoord onder invloed van jarenlange geraffineerde, koolhydraatrijke en nutriëntenarme voeding en stress. De pancreas raakt uitgeput (endocriene pancreasinsufficiëntie) en de lichaamscellen raken insulineresistent (hyperinsulinemie). Dit zorgt ervoor dat het lichaam steeds meer moeite heeft de bloedglucosespiegel in balans te houden.
Vermindering van de endocriene pancreasfunctie leidt vrijwel automatisch ook tot verminderde productie van spijsverteringsenzymen en dus tot spijsverteringszwakte. Zie ook exocriene pancreasinsufficiëntie.

Kenmerkende klachten

• Bloedglucoseverstoringen als hypoglycemie en diabetes
• Vermoeidheid
• Verminderde concentratie
• Stemmingswisselingen

CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist