Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Diarree

Diarree komt vaak voor, bij de meeste mensen wel een paar keer per jaar. Bij diarree is sprake van waterige ontlasting die meerdere keren per dag voorkomt (Rijksoverheid, 2020). Meestal is de oorzaak onbekend en gaat het na een aantal dagen vanzelf over. Dit is de meest voorkomende vorm en wordt ‘acute diarree’ genoemd. Bij chronische diarree is het gecompliceerder. Ongeveer 238.300 mensen hebben last van diarree die langere tijd aanhoudt. Hierbij spreken we van diarree die langer dan vier weken aanhoudt of gedurende een lange periode regelmatig komt en gaat.

Oorzaken van diarree

De meest voorkomende oorzaak van diarree is een virus dat de darm infecteert (virale gastro-enteritits, ook wel “buikgriep”). Diarree kan ontstaan als gevolg van een infectie door bacteriën of andere organismen, voedselvergiftiging, of door gebruik van laxerende voedingsmiddelen. Dan weet je vaak wel wat de oorzaak is en is het binnen een paar dagen voorbij.

Diarree kan bij een bepaalde aandoening horen, maar kan ook het gevolg zijn van stress of een ongezond voedingspatroon met veel zoetstoffen, cafeïnehoudende dranken, suiker, allergieën, intoleranties en bepaalde medicijnen (bijv. Metformine). Ook een overmatige hoeveelheid fruit kan door de fructose diarreeklachten geven. Malabsorptie van voedingsstoffen speelt ook een rol. Personen met een verstoorde galwerking kunnen hierdoor last krijgen van vetdiarree of galzoutendiarree.

Kenmerkende klachten van diarree

• Waterige of slappe stoelgang
• Opgeblazen gevoel, buikkrampen
• Sterke drang tot stoelgang
• Misselijkheid
• In ernstige gevallen: koorts, gewichtsverlies, uitdroging, hevige pijn, braken

Uit onderzoek blijkt dat door het aanpassen van het microbioom met actieve (fyto)nutriënten en probiotica de klachten van diarree kunnen verminderen.

CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist