Geen producten in de winkelwagen.

Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Leveraandoeningen

Er zijn diverse leveraandoeningen met verschillende oorzaken. In Nederland kampen 272.300 mensen met een leveraandoening, waarvan een groot deel het gevolg is van overmatig alcoholgebruik (Rijksoverheid, 2020). Hoe meer en hoe langer iemand drinkt, hoe ernstiger de beschadiging kan zijn. Een aandoening die verband houdt met leefstijl is leververvetting.

Alcoholgebruik kan een rol spelen, maar ook een ongezond voedingspatroon. De lever is dan onvoldoende in staat om de vetstofwisseling op orde te houden. Vet hoopt zich op in de lever zelf, maar ook in andere buikorganen. Als er niets aan gedaan wordt, kan leververvetting uitmonden in een leverontsteking.

Wanneer iemand extreem overgewicht heeft en te veel drinkt, verloopt dit proces nog sneller.
Door de ontsteking ontstaat littekenvorming op de lever. Wanneer er te veel littekenweefsel is, wordt de structuur van de lever aangetast. Dit heet levercirrose. De levercellen sterven af en de lever kan minder goed zijn werk doen. De levercellen die nog niet zijn aangetast, gaan zich delen en nemen de taken over van de afgestorven cellen. Als niets wordt gedaan, kan levercirrose leiden tot uitval van de lever. Alleen een levertransplantatie is dan nog levensreddend, anders overlijdt de persoon.

Stoppen met alcohol drinken is in alle stadia van de ziekte noodzakelijk.

CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist