Leveraandoeningen
De lever is het belangrijkste orgaan voor de ontgifting en de eliminatie van schadelijke stoffen. Daarnaast zorgt de lever voor metabole homeostase. De lever verwerkt de voeding, bevordert de opname van vetoplosbare vitamines, produceert eiwitten uit aminozuren en maakt stollingsfactoren, triglyceriden en cholesterol. Ook de glycogeensynthese en galproductie gebeuren in de lever, met als doel een efficiënt en effectief metabolisme. Een optimale leverfunctie is dus van cruciaal belang.

Tegelijkertijd staat de leverfunctie continu onder druk vanwege het brede scala aan schadelijke stoffen die dagelijks de gezondheid bedreigen en de westerse voeding die deficiënt is aan levernoodzakelijke nutriënten.
Kenmerkende klachten
- Misselijkheid en/of braken
- Hoofdpijn/migraine
- Spijsverteringsklachten, buikpijn
- Bleke ontlasting (stopverf)
- Gezwollen benen en enkels
- Jeuk
- Donkergele urine
- Gelige huid en/of ogen (geelzucht)
- Chronische vermoeidheid
Aanpak met actieve (fyto)nutriënten
Methionine: Methionine is een zwavelhoudend aminozuur en een cruciale bouwsteen voor cellulaire eiwitten. De lever zet methionine om in de sulfaatvorm en gebruikt deze om giftige chemicaliën en afvalstoffen af te breken[1].
Glutathion: De synthese van glutathion wordt voornamelijk gereguleerd door de beschikbaarheid van cysteïne als precursor en door de concentratie van glutathion zelf (feedbackmechanisme). In de lever speelt glutathion een sleutelrol bij de ontgiftingsreacties. Hierbij wordt glutathion verbruikt door conjugatie van de intermediaire metabolieten ontstaan uit de fase-1 reactie[2].
B-vitamines: Een goed B-complex is belangrijk om in te zetten bij detoxificatie in de lever. De fase-1 reactie heeft nood aan B-vitamines. Daarnaast staan deze in voor cellulaire energieproductie, de homocysteïnehuishouding, neuronale bescherming en staan ze in voor de preventie van oxidatieve stress[3,4].
Glucuronzuur: Glucuronzuur is een metaboliet van glucose, betrokken bij de detoxificatie van toxische verbindingen. Glucuronzuur zou een robuuste biomarker zijn voor een lange en gezonde levensduur[5].
Mariadistel: Silymarine, een mengsel van flavonoïdencomplexen, is het actieve bestanddeel van mariadistel en beschermt lever- en niercellen tegen toxische invloeden van buitenaf. Het heeft de capaciteit om leverenzymniveaus te verlagen en werkt ontstekingsremmend[6].