Waar ben je naar op zoek?
< Alle onderwerpen

Galaandoeningen

Gal wordt geproduceerd in de lever en tijdelijk ingedikt bewaard in de galblaas. Gal is een emulgator die nodig is voor de vertering en assimilatie van vetten en vetoplosbare nutriënten. Het galsap bestaat uit een mengsel van galzouten, galzuren, cholesterol, bilirubine en fosfolipiden.

De in de gal aanwezige galzuren worden in het ileum deels geresorbeerd en opnieuw door de lever uitgescheiden in de gal. Dit wordt de enterohepatische kringloop genoemd. Galzouten doorlopen deze entheropatische kringloop 15 tot 20 maal per dag en 2 tot 3 keer per maaltijd. Als de gal uitgewerkt is, verlaat deze het lichaam samen met de ontlasting.

Plantenvezels binden cholesterol en secundaire galzuren, waardoor de kringloop wordt doorbroken en er meer gal en cholesterol uitgescheiden wordt. Dit begunstigt het bloedcholesterolgehalte en verhoogt de galzoutenproductie[1].

Dikke gal en galstenen

De westerse leefstijl belast de lever. Overladen met exogene en endogene gifstoffen, heeft de lever het moeilijk om zijn functies uit te oefenen. Resten van afvalstoffen en cholesterol blijven achter in de lever, de galblaas en de galbuisjes. De gal dikt in waardoor galstenen gevormd kunnen worden[2,3]. Dikke gal en galstenen veroorzaken in 80% van de gevallen weinig tot aspecifieke klachten zoals gasvorming en winderigheid, pijn tussen de schouderbladen en het niet kunnen verdragen van vetten en vetrijke maaltijden.

Kenmerkende klachten

• Grijsachtige (stopverf) of geelachtige ontlasting
• Constipatie
• Intolerantie voor vet
• Gasvorming en winderigheid
• Vetdiarree (galzoutendiarree)
• Misselijkheid
• Geelzucht mogelijk
• Vermoeidheid en algemene malaise
• Hypercholesterolemie en hypoglycemie
• Hormonale klachten: hormonen zoals thyroxine, cortisol, oestrogeen en aldosteron worden geconjugeerd in de lever en afgevoerd via de gal
• Verstoord microbioom: meer kans op prikkelbare darm, hyperpermeabele darm en de aanwezigheid pathogene bacteriën, virussen en/of parasieten

Referenties
1. Trefflich I, Marschall HU, Giuseppe R di, et al. Associations between Dietary Patterns and Bile Acids—Results from a Cross-Sectional Study in Vegans and Omnivores. Nutrients 2020. DOI:10.3390/nu12010047.
2. Mirmiran P, et al. Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutr Metab (Lond). 2020. DOI: 10.1186/s12986-019-0421-0.
3. Boröström B, Erlanson C. Pancreatic Lipase and Co-Lipase. Eur. J. Biochem. (1973)
CATEGORIE
Inhoudsopgave

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Door je te registreren op onze website, ga je akkoord met de Privacy Policy Privacy Policy.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist